Руски сенатор: Оптуживање Русије због Наваљног ─ политичка уцена

© REUTERS / Fabrizio BenschЗнак за болницу "Шарите" у Берлину где је хоспитализован руски блогер Алексеј Наваљни
Знак за болницу Шарите у Берлину где је хоспитализован руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Оптужбе против Русије због наводног „тровања“ блогера Алексеја Наваљног представљају грубу политичку уцену, Немачка ће у случају затварања „Северног тока 2“ изгубити више од Русије, сматра члан одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Олег Морозов.

„Ово је груба политичка уцена. Предлажу нам да се правдамо без изношења икаквих доказа за оно за шта нас оптужују. При томе прете санкцијама“, рекао је политичар.

Према његовим речима, исто тако се може захтевати да Москва призна кривицу за избијање Другог светског рата и такође јој запретити санкцијама. Морозов сматра да су „примарне управо санкције, а не истина“.

„У игри је огроман новац. Лобисти америчког гаса кренули су у фронтални напад. Јасно је да је губитак ‘Северног тока 2’ за нас изузетно болна прича, али за Немце је још драматичнијa. Зато што ми губимо недобијени приход, а међународни конзорцијум – већ уложена средства. Плус огромни губици на замени нашег гаса“, објаснио је Морозов.

Стога не треба тражити никакав посебан одговор на санкције, рекао је сенатор.

„Немци ће одговор направити сопственим рукама, ако се не опамете“, закључио је Морозов.

Антируски спектакл

Са своје стране, председавајући одбора за међународне послове Државне думе Леонид Слуцки, наводи да је Русија спремна за пуноправну сарадњу о ситуацији са Наваљним, али они су спремни да је неосновано оптужују.

„Ово је велики антируски спектакл. Русија је као ниједна друга земља заинтересована да утврди праве разлоге за оно што се догодило Наваљном. Спремни смо за пуноправну сарадњу у свим областима. Али, очигледно су све улоге већ подељене. Спремни су да нас неосновано и без доказа оптужују, на овај начин дрско и цинично промовишући своје политичке и економске интересе“, истакао је Слуцки.

Слуцки је објаснио да позивања на могућност замрзавања изградње овог гасовода због ситуације са Наваљним само потврђују провокациони карактер читаве ове приче.

Он је додао да су Масове изјаве фактички поновљене изјаве британских власти од пре две године о тровању Скрипаља. 

Оптужбе Немачке

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да очекује акције од Русије у наредним данима у вези са инцидентом са Алексејем Наваљним, иначе ће Берлин са партнерима разговарати о контрамерама.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни „отрован“ супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала