Турска разочарана одлуком Косова да отвори амбасаду у Јерусалиму

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Анкару
Поглед на Анкару - Sputnik Србија
Пратите нас
Турско Министарство спољних послова осудило је одлуку самопроглашене републике Косово да отвори своју амбасаду у граду Јерусалиму, рекавши да би тај „разочарајући“ потез прекршио међународно право.

„Из објава председника Хашима Тачија, премијера Хотија и косовске министарке спољних послова Мелизе Харадинај-Стубла на друштвеним медијима подразумева се да је, поред узајамног признавања Косова и Израела, Косово такође преузело обавезу да отвори амбасаду у Јерусалиму. Разочаравајуће је што косовске власти уопште разматрају такав корак, који би представљао очигледно кршење међународног права “, наводи се у саопштењу за штампу.

Подсетивши како је управо Турска била међу првим земљама које су признале независност Косова и како је подржавала признавање Косова на међународној сцени, у саопштењу из Анкаре се наводи да такав процес не треба настављати на кршењу међународног права и патњи палестинског народа чија је земља окупирана.

Бројне одлуке УН наводе како је решење блискоисточне кризе могуће једино успоставом независне палестинске државе на границама из 1967. године и са Источним Јерусалемом као главним градом, закључује турско Министарство.

Обострано признање Израела и тзв. Косова и отварање косовске амбасаде у Јерусалиму предвиђено је споразумом о нормализацији економских односа Београда и Приштине који су у петак у Вашингтону потписали председник САД Доналд Трамп и косовски премијер Авдулах Хоти.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала