Британски природњачки музеј уклања Дарвина због - расизма

© AFP 2023 / SHAUN CURRYЧарлс Дарвин
Чарлс Дарвин - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски Природњачки музеј разматра могућност да експонате везане за путовање и истраживања знаменитог природњака Чарлса Дарвина чак и уклони из музеја, након што је интерна ревизија, урађена у току протеста „Блек лајвс метер“ утврдила да могу бити увредљиви.

Директори лондонског Природњачког музеја прегледају збирке које би се могле сматрати „проблематичним“, што би, у најбољем случају могло да доведе до преименовања, а у најгорем до уклањања одређених збирки, објавио је лондонски „Телеграф“, позивајући се на интерне документе музеја.

Дарвин – учесник колонијалистичких експедиција

Артефакти које је за собом оставио отац теорије еволуције, Чарлс Дарвин налазе се на удару управе, јер је његова експедиција на острва Галапагос, према најновијем тумачењу у духу времена, била једна од британских „колонијалистичких научних експедиција“.

„У светлу покрета Блек лајвс метер и недавних антирасистичких демонстрација широм света, музеј преиспитује називе просторија, колекција, као и статуе како би искоренио све оно што „може да нанесе увреду. Велико крило музеја зове се по Дарвину, а његова статуа краси главну музејску просторију“, наводи се у једном од докумената до којих је дошао „Телеграф“.

Други документ је извештај једног од кустоса у коме се тврди да музејска поставка легитимише расистичку идеологију – колекције, према овом документу због тога морају бити „деколонизоване“. Путовање Дарвина и капетана Роберта Фицроја бродом „Бигл“ до Јужне Америке, према овом документу, послужило је „омогућавању веће британске контроле“ – која је, у очима неких веома увредљива.

На мети се може наћи и статуа с обзиром на расне теорије овог научника, а у питање је доведен и допринос ботаничара Џозефа Бенкса, који је на путовања ишао са капетаном Џејмсом Куком. Исти кустос је у свом извештају нагласио да се на сводовима једне од сала музеја налазе слике памука, дувана и чаја, „биљака које су британској економији (у време колонијализма) давале замајац“.

На удару се налази и збирка знаменитог шведског природњака Карла Линеа, који је први класификовао биљке по латинским називима. То би, како мисле у музеју, за неке могло да буде увредљиво јер се губе аутохтони називи биљака.

„Покрет Блек лајвс метер показао је да морамо учинити више и брже деловати. Желимо да учимо и образујемо се, препознајући да су разумевање и свест о инклузији од велике важности“, написао је у упутству за особље директор Природњачког музеја Мајкл Дикон.

Покушај поновног писања историје

Корисници друштвених мрежа остали су затечени намерама управе музеја.

„Сада деколонизују музеје. Мислили сте да ће стати код споменика?“, написао је на Твитеру стручњак за друштвене мреже, конзервативац Јан Мајлс Чеонг.

Неки су догађаје упоредили са „1984“ Џорџа Орвела наводећи да „левичари“ покушавају да „целу историју изнова напишу тако да одговара њиховом егу“.

Корисник Твитера из Њу Хемпшира догађаје у природњачком музеју коментарисао је:

„Они дословно желе да избришу историју, а не да је чувају како је више не бисмо поновили“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала