Чен Бо, амбасадорка Кине: Први метак против фашизма испаљен је у Кини

© PREDSEDNISTVO SRBIJEАмбасадорка Кине Чен Бо
Амбасадорка Кине Чен Бо - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Поводом 75. годишњице победе над фашизмом, амбасадорка Kине у Србији је објавила ауторски текст у часопису „Одбрана“. Текст преносимо у целини:

Дан победе кинеског народа обележава се 3. септембра. Иако је Јапан потписао безусловну предају 2. септембра 1945. године, кинески народ ту победу прославља 3. септембра. Пре пет година у Пекингу је одржана велика војна парада поводом обележавања 70 година од победе над фашизмом и победе у Ослободилачком рату кинеског народа над јапанском агресијом. Имала сам част да присуствујем тој церемонији, током које су на мене најјачи утисак оставиле две слике: величанствена и моћна Народноослободилачка армија Kине и снажна и поносна Војска Србије у плавој униформи. Био је то величанствен тренутак у ком су два народа заједнички обележила своју победу и поделила част која им припада.

© Tanjug / Филип КраинчанићЧен Бо и Александар Вучић
Чен Бо, амбасадорка Кине: Први метак против фашизма испаљен је у Кини - Sputnik Србија
Чен Бо и Александар Вучић

Први метак против фашизма

Ове године обележавамо 75. годишњицу светске победе над фашизмом. Ослободилачки рат кинеског народа против јапанске агресије није само питање Kине, питање Истока, него и целог света. Kинески народ је 18. септембра 1931. испалио први метак на јапанске агресоре, што јесте била увертира у светски рат против фашизма. Kинески ослободилачки рат против јапанске агресије је први почео и трајао најдуже. Он је важан саставни део светског рата против фашизма и главно бојиште на Истоку. У том 14-годишњем Ослободилачком рату против Јапана кинеска војска и народ платили су огромну цену од 35 милиона рањених и погинулих и 600 милијарди америчких долара економских губитака да би коначно победили фашистичке агресоре и сачували цивилизацијске тековине кинеске нације старе више од 5.000 година.

Српски народ је такође дао велике жртве у том рату против фашизма и ослободио своју земљу и народ, ослањајући се на сопствене снаге. Председник Си Ђинпинг је истакао да су Kина и Србија, као и народи наше две земље, положили велике жртве и дали важан допринос победи над фашизмом на азијским и европским ратиштима у Другом светском рату. Заједничке антифашистичке вредности постале су важна спона два народа – поставиле су темељ за међусобно разумевање и подршку око свих виталних интереса.

Након тог тешког рата још више ценимо и негујемо мир. То и јесте најбољи споменик херојима који су умрли у одбрани људских слобода, правде и мира, као и невиним жртвама рата. Током ових 75 година од победе у том рату против фашизма светски поредак је генерално одржао мирну ситуацију. То је резултат заједничких напора свих народа, а Kина и Србија су такође дале важан допринос том циљу. Сви чврсто подржавамо међународни поредак и мултилатерални систем на темељима принципа Повеље УН и активно промовишемо економску глобализацију и демократизацију међународних односа.

Визија заједничке судбине човечанства

Данас, док пандемија новог вируса корона обузима свет, човечанство се суочава са својим највећим изазовом од краја Другог светског рата. Све земље треба да се уједињују као онда, како бисмо формирали „савез” за борбу против новог вируса и оживљавање економије. Више него икада потребни су нам мултилатерализам, непристрасност и праведност, као и сарадња у којој заједнички побеђујемо.

Kина је одувек заговарала хармонију, уверена да „подела води у сукоб, сукоб води у неред, а неред у сиромаштво”. Чврсто се противимо вештачком стварању „новог хладног рата”, који је у супротности са трендом светског развоја и напретка и који још више подрива заједничке интересе човечанства да се удруже снаге у борби против епидемије и подстичу економски опоравак.

У протеклих 75 година Kина и њена армија доживеле су огроман напредак. Kина је израсла у другу највећу светску економију, а кинеске оружане снаге имају највећи број учесника у мировним мисијама међу сталним чланицама Савета безбедности УН. Треба истаћи и да је Kина учествовала у 24 мировне операције УН, у које је послала више од 39.000 војника.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАмбасадорка Кине Чен Бо и кинески лекари у Србији
Чен Бо, амбасадорка Кине: Први метак против фашизма испаљен је у Кини - Sputnik Србија
Амбасадорка Кине Чен Бо и кинески лекари у Србији

Имамо довољан капацитет да бранимо национални суверенитет, безбедност и развојне интересе наше земље и можемо више да допринесемо очувању мира у свету. Али, колико год била моћна, Kина никада неће тражити хегемонију. И даље ћемо непоколебљиво следити пут мирног развоја и стратегију отварања ради свестране користи и постизања заједничке победе, и истрајати на томе да будемо покретач мира у свету, да доприносимо глобалном развоју и бранимо међународни поредак са другим државама света, укључујући и Србију. На темељима међусобног поштовања и једнакости заједно ћемо радити на превазилажењу потешкоћа, тежити заједничком развоју, заједнички уживати у просперитету и градити прелепу и једину исправну визију „заједнице заједничке судбине човечанства”.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала