Рат за чипове: Технолошки сукоб Америке и Кине се заоштрава

© Фото : PixabayМатична плоча
Матична плоча - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је у понедељак позвала Вашингтон да престане да малтретира кинеске компаније, након што је амерички Секретаријат за одбрану упозорио да би могао да блокира америчке компаније да испоручују робу и услуге највећем кинеском произвођачу чипова.

Одговарајући на вести о потенцијалним санкцијама највећој кинеској компанији за производњу чипова, „Семикондактор манјуфекторинг интернешенал корпорејшну“ (СМИЦ), Министарство спољних послова Кине тврди да су САД „отворено малтретирале“ кинеске компаније.

Најслабија кинеска тачка – чипови

Амерички Секретаријат за одбрану у петак је упозорио да би могло да блокира америчке компаније да пружају робу и услуге СМИЦ-у. Трампова администрација разматра да ли да и ту компанију дода на црну трговинску листу, пренео је Ројтерс, позивајући се на званичника Пентагона, који је додао да ова институција сарађује са другим агенцијама како би се утврдило да ли ће предузети најављени корак. Одлука би приморала америчке добављаче да потраже лиценцу до које је тешко доћи пре него што ишта пошаљу компанији.

СМИЦ је због вести у „потпуном шоку“, објављено је у суботу. Међутим, и даље су, како истичу, отворени за сарадњу са америчким владиним агенцијама у нади „да ће решити сваки неспоразум“.

Пентагон је наводно већ дао зелено светло за стављање кинеске компаније на црну трговинску листу, на којој се већ налазе неке од кључних кинеских технолошких компанија, као што су Хуавеи и ЗТЕ. Списак укључује више од 270 кинеских фирми.

СМИЦ је највећи произвођач липова у Кини, а Фанг Ксиндонг, оснивач технолошког тинк-тенка „Чајна лабс“ тврди за кинески Глобал тајмс да је „највећи фокус америчког технолошког рата против Кине на сектору полупроводника.

„Нема других подручја у којима САД може да зада ударац Кини, као што може на чиповима“, каже он.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала