Да је пресуђено по савести, Новак не би био дисквалификован

© AP Photo / Seth WenigНовак Ђоковић крај линијског судије коју је погодио лоптицом.
Новак Ђоковић крај линијског судије коју је погодио лоптицом. - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је одлука о дисквалификацији Новака Ђоковића са Ју-ес опена донесена у складу са тениским правилима, дугогодишњи спортски новинар Добривоје Боби Јанковић каже за Спутњик да су судије могле „поступити по савести“ и допустити да се меч настави.

Ђоковић је дисквалификован пошто је током меча против Шпанца Пабла Карењо-Бусте, у ком је губио 6-5 у гемовима, погодио линијског судију лоптицом у врат.

Толеранција у спорту — пресуда по савести и наставак меча

Јанковић додаје да, иако су судије поступиле по правилима, свет је подељен по случају Ђоковићевог инцидента на Ју-ес опену.

„Неки су за поштовање сваког правилника по сваку цену, међутим, и у животу и у спорту има толеранције која је природна, као што је природно да се догоди и неки инцидент. Овде се ради о томе да је то била нехотична интервенција Ђоковића, невина такорећи. Зашто су судије већале? Већали су да виде ко je за дисквалификацију, а ко је толерантан као човек, јер спорт се састоји и од толеранције. Да сам био на месту тих судија, поступио бих по савести и опростио му тај нехотични ударац лоптом“, каже Јанковић.

Како се „провукао“ Федерер

Tениски стручњак Богдан Обрадовић, бивши селектор српске Дејвис куп репрезентације, каже да су судије поступиле по правилима и подсећа на сличне инциденте који су се догодили у скорије време.

Слична ситуација десила се пре три године, кад је канадски тенисер Денис Шаповалов погодио лоптицом судију након завршеног, добијеног меча. Од радости је хтео да напуца лопту у публику, погодио је судију, повредио му око и тако је Канада изгубила меч у Дејвис купу.

​„Федерер је имао ситуацију кад је погодио дечака који сакупља лоптице, али га је погодио у ногу и могао је да настави да игра јер дечак није био повређен. Такве акције у тенису изазивају једнаке реакције. Новак је повредио линијског судију, она је пала на земљу, имала је гушење и после тога отишла је на медицински преглед, што је дало само додатну снагу супервизору да донесе одлуку да га искључи са турнира“, каже Обрадовић.

Ноле неће бити „лош момак“ до краја каријере

Бивши селектор српске Дејвис куп репрезентације не слаже се са изјавом некадашњег првог тенисера света Џона Мекинроа да ће Ђоковић до краја каријере бити „лош момак“. Према његовим речима, Мекинро је из меча у меч махао рекетом, ударао у камере које су га окруживале, свађао се са публиком и „његов безобразни карактер није ни близу карактера Новака Ђоковића“.

Ноле је, с друге стране, заиста добар и према судијама и дечацима који доносе лопте, дели чоколадице новинарима, не свађа се са њима и зато он и Мекинро нису ни близу један другоме, јер немају сличне карактере ни начин опхођења на мечевима.

„Мекинро хоће њега да стави на то место да би на неки начин могао да каже, Новак је исти као ја. По мени, није. Они су различити играчи, различити карактери и Мекинро није у својој тениској каријери био ни близу ономе што је у позитивном смислу и бројем освојених титула урадио Ноле. Не би их стављао раме уз раме, све почасти Мекинроу, био је велики играч, али Новак је највећи“, истиче Обрадовић.

Он сматра да је Новак број један, а иза њега су Роџер Федерер и Рафаел Надал, па Бјерн Борг, Иван Лендл, Џими Конорс, Пит Сампрас, Андре Агаси, „и у том низу могао би да се нађе и Џон Мекинро“.

Саговорници Спутњика убеђени су да ће Новак Ђоковић врло брзо превазићи последице искључивања са Ју-ес опена и да ће у наставку његове каријере све бити у реду.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала