Три члана белоруског Координационог савета задржана на граници са Украјином

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаБелоруски граничар на граничном прелазу између Белорусије и Украјине
Белоруски граничар на граничном прелазу између Белорусије и Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Белоруски опозиционери Иван Кравцов и Антон Родњенков задржани су на територији Украјине, саопштио је портпарол Пограничног комитета Белорусије Антон Бичковски.

„Тренутно се против њих (Родњенкова и Кравцова) врши истрага. Утврђено је да ови грађани имају дозволу боравка у Украјини“, наводи се у саопштењу Пограничне службе на Телеграму.

Раније је телевизија „Белорусија 1“ јавила да је члан Координационог савета белоруске опозиције Марија Колесњикова задржана је на граници.

„Чланови координационог савета за одузимање власти Антон Родњенков и Иван Кравцов побегли су ноћас у иностранство. Они су сада у Украјини. Њихова колегиница Марија Колесњикова покушала је илегално да напусти територију Републике Белорусије, али је задржана на граници“, наводи се у саопштењу телевизије.

Потрага за још двоје представника савета, Иваном Кравцовом и Антоном Родњенковом, наставља се заједно са Украјином, додаје се у саопштењу.

Државни гранични комитет Белорусије потврдио је нешто касније задржавање Марије Колесњикове на граници са Украјином.

Комитет је, такође, саопштио да је су Кравцов и Родњенков покушали да аутомобилом на силу уђу у Украјину, стварајући при томе опасност по живот граничара.

После тога је погранична служба Украјине саопштила да Колесњикова није била на граничном прелазу земље како би прошла контролу, а да су Кравцов и Родњенков стигли на улаз у земљу и пролазе контролу.

„Двоје држављана Белорусије, Родњенков и Кравцов, стигли су на један од украјинских граничних прелаза у Кијевској области како би ушли у Украјину. Тренутно обављају неопходне мере граничне контроле у ​​складу са законом... Држављанка Републике Белорусије Марија Колесњикова није пролазила контролу на граничним прелазима Украјине“, наводи се у саопштењу Пограничне службе.

Раније је саопштено да су чланови Координационог савета белоруске опозиције Марија Колесњикова, Иван Кравцов и Антон Родњенков, прешли у уторак ујутру границу са Украјином

При томе, члан Координационог савета Максим Знак рекао је да не зна где се Колесњикова налази, али је сигуран да није хтела да бежи из земље.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Представници белоруске опозиције, који се нису слагали са резултатима председничких избора, формирали су Координациони савет за транзит власти. Државно тужилаштво Белорусије покренуло је након тога кривични поступак због позива за одузимање власти. Опозициони савет тврди да су сви циљеви и методе које је покренуло легални и засновани на уставу земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала