Др Јанковић: Не можемо избећи трећи пик короне, само је питање новембар или децембар

© REUTERS / MARKO DJURICAБолница Бежанијска коса
Болница Бежанијска коса - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш професор Радмило Јанковић каже да је тренутно затишје епидемије корона вируса у Србији. Он је рекао да је извесно да нећемо избећи трећи пик који нас чека крајем године, само је питање да ли ће он бити у новембру или децембру.

Јанковић је за РТС рекао да је ситуација на југу Србије мирнија него пре месец дана.

"Тренутно у Клиничком центру у Нишу имамо 39 пацијената, од којих је осморо у јединици интензивне неге. Петоро је још на механичкој вентилацији. То су углавном пацијенти који су примљени пре неколико недеља. Имамо пацијенте који су и дуже од месец дана на механичкој вентилацији", објаснио је Јанковић.

Он је рекао да би можда било превише песимистично рећи да се полако већ уочавају неки трендови који би можда указивали на ново захуктавање.

Јанковић је навео да је ситуација и у другим ковид болницама на југу Србије, у Врању, Лесковцу и Крушевцу, стабилна.

Он сматра да је Клинички центар у Нишу појединачно болница која ја била најоптерећенија, нарочито јединица интензивне неге јер су ту били смештени сви тешки пацијенти из читаве југоисточне Србије.

Јанковић је навео да су у јединици интензивне неге имали више од 1.000 пацијената.

"Чини ми се да је први пик свима био тежи јер смо били можда мало затечени. Боља организација у другом пику нам је омогућила да лечимо углавном најтеже и најзахтевније пацијенте. У локалној болници су задржани средње тешки пацијенти, што нам је дало могућност да сачувамо много људских живота", истакао је доктор Јанковић.

Он је нагласио да трећи пик епидемије нећемо избећи и да је само питање да ли ће он бити у новембру или децембру.

"Мислим да је читав наш здравствени систем, поготово у другом пику, показао одређену стабилност, снагу и међусобну солидарност", истиче доктор Јанковић.

Он сматра да је проблематично то што ће се многе особе, нарочито средњошколци, јављати у респираторне амбуланте са симптомима респираторне болести.

"Питање шта ће од тога бити корона, а шта обична прехлада или грип, али реално је да ће се број оболелих повећавати", објаснио је Јанковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала