Компанија доживела велики успех после једноставне одлуке власника ˗ да драстично повећа плате

CC0 / Unsplash / Alexander Mils / Банке и платни системи чине све како би обесхрабрили људе да користе папирни новац
Банке и платни системи чине све како би обесхрабрили људе да користе папирни новац - Sputnik Србија
Пратите нас
Пре четири године цео свет је пратио потез Дена Прајса, предузетника са седиштем у Сијетлу. Он је наиме себи смањио плату са милион долара годишње на 70.000 како би својим запосленима могао да исплати 70.000 долара.

Дан, власник компаније за финансијске услуге „Гревити пејментс“, недавно се јавио на друштвеним мрежама и открио последице те своје одлуке, преноси Индекс.

„Кад сам увео минималну плату од 70.000 долара годишње у својој компанији 2015. године, Раш Лимбо је рекао: 'Надам се да ће ова компанија постати предмет проучавања на програмима МБА о томе како социјализам не функционише јер ће пропасти'. Наша фирма од тада се утростручила, а данас смо предмет проучавања на Харварду“, написао је Прајс.

Он је на друштвеним мрежама објавио да откако су увели минималну плату од 70.000 долара годишње 2015. њихово пословање се утростручило, а број запослених који поседују свој дом порастао је десет пута. Седамдесет одсто запослених отплатило је своје дугове. Десет пута је порастао број деце запослених. Одлазак запослених се преполовио. Чак 76 одсто запослених је ангажованије, два пута више од националног просека.

Неколико дана касније опет се јавио: „Пуно људи тврди да је ово доказ да су капитализам и слободно тржиште ефикасни. Ја се не слажем. Људи на мене указују као на новост. Истичем се с разлогом, нико ме није пратио у овоме. Ослањање на беневолентне директоре рецепт је за експлоатацију запослених.“

„Откако сам увео ту плату сваког дана добијам поруке бесних људи који тврде да радници не заслужују ту плату. Тужно је да смо одгајани тако да понижавамо друге, уместо да преиспитујемо систем који нас понижава“, написао је.

У фебруару је у једној изјави рекао: „Људи гладују, отпуштају их или искоришћавају да би неко могао да има пентхаус на врху зграде у Њујорку са златним столицама. Све време глорификујемо похлепу као друштво, у нашој култури. И, знате, Форбсова листа је најгори пример: Бил Гејтс надмашио је Џефа Безоса као најбогатији човек. Кога брига!?“

Прочитајте и:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала