Лавров: Недопустива ескалација напетости у источном Средоземљу

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија сматра да су недопустиви било какви кораци у источном Средоземљу који воде ка даљој ескалацији напетости, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након састанка са својим кипарским колегом Никосом Христодулидисом.

„Разменили смо мишљења о ситуацији у источном Средоземљу. Русија сматра да су недопустиви било какви кораци који воде ка даљој ескалацији напетости. Више пута смо позивали руководства држава региона да превазиђу све нове проблеме и спорове искључиво путем дијалога заснованог на међународном праву“, објаснио је Лавров.

Он је истакао да је Русија спремна да помогне у изградњи добросуседских односа међу земљама, уколико то од ње буде затражено.

Лавров је додао да би поновно започињање разговора помогло у решавању кипарског проблема.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
САД окрећу земље једне против других: Русија забринута због ситуације у Средоземном мору

Како је рекао, Русија са своје стране потврђује посвећеност свеобухватном, трајном, праведном и одрживом решењу кипарског проблема на основу постојећих резолуција Савета безбедности УН.

„Сматрамо да би најефикаснија гаранција независности, суверенитета, безбедности и територијалног интегритета могла бити гаранција Савета безбедности УН. Тренутно не видимо потребу за кориговањем мандата мировних снага УН које се налазе овде на острву“, објаснио је Лавров.

„Верујемо да би што скорије поновно покретање преговора о коначном решењу кипарског проблема створило конструктивну атмосферу која је неопходна за проналажење компромиса“, заључио је руски министар.

Влада Кипра тврди да Турска непрестано нарушава суверена права Кипра, конкретно, Анкара врши бушења у приобалној зони Кипра и спроводи сеизмичка истраживања у искључивој економској зони и копненом прагу Кипра, кршећи његова суверена права. Европска унија више пута је осудила ове поступке. Турска наводи да неће зауставити истраживање и бушење, тврдећи да кипарски Турци такође имају право да располажу природним ресурсима острва.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала