Меркелова: Одлука о „Северном току 2“ неће бити немачка, већ европска

© AP Photo / Michael KappelerНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел  - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука о „Северном току 2“ у вези са ситуацијом око руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног још није донета, она ће бити европска, а не немачка, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел на затвореној седници фракције ЦДУ/ЦСУ у немачком Бундестагу.

„Коначна одлука није донета“, рекла је Меркелова и додала да је „апсолутно доказано да је Наваљни отрован“ и да је „потребна паневропска реакција“, будући да се не говори о „нападу на Немачку“ и да Немачка мора да делује као држава-чланица ЕУ, преноси агенција ДПА.

Агенција ДПА касније је саопштила да је Меркелова изјавила да ће реакција земаља ЕУ на ситуацију са Наваљним уследити након што добију објашњење од Русије.

Позивајући се на учеснице затвореног заседања фракције ЦДУ-ЦСУ у немачком Бундестагу, портал наводи да је Меркелова изјавила да „треба пажљиво слушати то што говоре партнери из ЕУ“ о случају са Наваљним. Она је нагласила да би следећи корак требало да буде „објашњење Русије, након чега ће бити донета заједничка одлука у ЕУ“.  

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску саопштили су да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

Међутим, руски блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге. Касније су немачки лекари из клинике „Шарите“, у коју је смештен Наваљни, саопштили да резултати њихових анализа указују на то да је Наваљни отрован супстанцом из групе холинестераза.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала