Омски токсиколог: Узрок здравственог стања Наваљног дефинитивно није „Новичок“

© REUTERS / MICHELE TANTUSSIВозило хитне помоћи испред немачке клинике "Шарите" у Берлину, где је хоспитализован руски блогер Алексеј Наваљни
Возило хитне помоћи испред немачке клинике Шарите у Берлину, где је хоспитализован руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Омски лекари још увек нису добили никакве податке о стању Алексеја Наваљног од својих немачких колега, упркос својим иницијативама, као и да узрок стања руског блогера дефинитивно није био „Новичок“, изјавио је новинарима главни токсиколог Омске области и Сибирског федералног округа Александар Сабајев.

„Била је иницијатива са наше стране 23. августа да и ми њима пружимо податке и немачки лекари нама. Али на томе се наша комуникација завршила 23. августа“, објаснио је Сабајев.

Токсиколог је додао и да немачка клиника није затражила никакве информације о резултатима анализа Алексеја Наваљног и да се након 23. августа немачки лекари више нису јављали.

Дефинитивно није тровање „Новичоком“

Сабајев је истакао да узрок стања руског блогера дефинитивно није био бојни отров „Новичок“ и да нема трагова тровања.  

Да се отровао органофосфорним једињењем Наваљни би умро у првим сатима тровања, прецизирао је токсиколог.

„У случају тровања органофосфатним једињењем, немогуће је спасити човека без поступка ултрахемодиафилтрације. Ми нисмо користили овај поступак, јер није било индикација, односно није било тровања“, објаснио је Сабајев и рекао да је тровање оваквим једињењем веома тешко тровање.

Говорећи о опреми помоћу које су вршена испитивања Наваљног у Омску, доктор је рекао да је она највише класе и да је произведена у Сједињеним Америчким Државама.

„Испитивања су вршена у бироу за судску медицину. Ово је опрема експертске класе, па је немогуће да јој се не верује. Опрема је произведена у Сједињеним Америчким Државама“, истакао је Сабајев и додао да је осетљивост опреме веома висока.

Он је навео да сматра да дијагноза „тровање“ која је Наваљном постављена у немачкој клиници представља „фантастичну претпоставку или закључак“ која није потврђена ни документима, ни клинички.

Сабајев је такође приметио да у медицинској заједници постоји неписано правило да се деле информације, мишљења и утисци о току болести, па чак и о динамици, али немачки лекари ту динамику у лечењу Наваљног не знају, јер нису контактирали болницу у Омску.

Хоспитализација Наваљног

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску саопштили су да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

Међутим, руски блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге. Касније су немачки лекари из клинике „Шарите“, у коју је смештен Наваљни, саопштили да резултати њихових анализа указују на то да је Наваљни отрован супстанцом из групе холинестераза.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала