Потреси у Приштини због састанка у Вашингтону

© AP Photo / Evan VucciПредседник привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Овалној соби током потписивања споразума са Приштином
Председник привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Овалној соби током потписивања споразума са Приштином - Sputnik Србија
Пратите нас
Споразум у Вашингтону који су потписале београдска и приштинска страна изазвао је жесток политички потрес међу косовским политичарима. Ударац који је у Белој кући задат Приштини, покренуо је лавину тешких речи, напуштање странке и захтев за ванредном седницом косовске скупштине.

Премијеру привремених институција у Приштини Авдулаху Хотију, који је свој потпис ставио на документ у срцу САД и пре састанка са председником Србије Александром Вучићем и америчким председником Доналдом Трампом, замерано је штошта, али је права бура настала током и након његовог боравка у Америци.

Највише напетости и сукоба у косовској делегацији створиле су тачке у којима се говори о језеру Газиводе, као и избацивање формулација које сугеришу или признају независност тзв. Косова.

Бес и претње због Газивода

Алијанса за будућност Косова била је изиритирана изјавама премијера Хотија, који је рекао да по питању језера Газиводе није било ништа контроверзно.

Хотијева изјава негира да је у нацрту споразума било наведено да ће „обе стране делити језеро Газиводе као поуздан извор воде и енергије“. 

Последња страна Споразума о економској нормализацији на столу у Белој кући - Sputnik Србија
Шта пише у споразуму о сарадњи Београда и Приштине

Извори приштинских медија наводе да је ову тачку Хоти одмах прихватио и да је из тог разлога некадашњи косовски премијер и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај јавно иступио против потписивања документа. Љутити Харадинај запретио је напуштањем владајуће коалиције, те је Хоти затражио да се ова тачка преформулише у коначном споразуму.

„Обе стране ће се сложити да сарађују са америчким Министарством за енергетику и другим владиним институцијама на изради студије изводљивости, с циљем дељења језера Газиводе као сигурног снабдевача водом и енергијом“, пише у коначном споразуму.

Међутим, лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа негирао је да је формулација за Газиводе претрпела икакве измене. Његов покушај гашења ватре уродио је плодом, те је Харадинај након прикупљања јефтиних поена на свом терену легао на руду и подржао споразум.

Со на рану — нема признања тзв. Косова

Ипак, много гласније критике и теже оптужбе стигле су са адресе Покрета Самоопредељење бившег косовског премијера Аљбина Куртија. Со на рану политичара из Приштине долило је избацивање тачке која је подразумевала обострано признавање.

Сам Курти оптужио је актуелну косовску владу да је омогућила Београду да на састанку у Вашингтону добије све што је тражио.

Како је навео, Србија је тражила приступ мору — добила је, тражила је финансије — добила је, затражила је преусмеравање железнице до Мердара — добила је, тражила је „мини-Шенген“ — добила је, тражила да се скине тачка која је, између осталог, подразумевала признавање — и уклоњена је.

„Дакле, нигде није обећано узајамно признање. Напротив, Ричард Гренел је признао да је пристао да уклони ту тачку. Шта је ова делегација донела за Косово у односу на Србију, а да није штету, срамоту и опасност“, упитао је Курти дан после потписивања споразума.

Његов бес поделила је и потпредседница Скупштине Косова из Покрета Самоопредељење Арбери Нагавци, која је косовску владу назвала глупом. Она је навела да је косовску страну у Белој кући представљала делегација без легитимитета и да је споразумом у Вашингтону омогућено Александру Вучићу да крши суверенитет тзв. Косова и то недајући ништа за узврат, чак ни симболично.

На инсистирање Вучића из споразума потписаног у Вашингтону не стоји „Република Косово“, већ само Косово, засметало је и портпаролу Покрета самоопредељење Перпарим Крезиу.

То што Београд одржава косовско питање као своје унутрашње он сматра грешком косовске делегације коју, како је рекао, стално понавља.

Он је навео и да је „Косово у Вашингтону још једном представљано од појединаца без припреме, без планирања и без легитимитета, у процесу без принципа и без унапред договорених циљева“.

Шта каже Тачи?

© AP Photo / Dimitar Dilkoff, Pool Photo Хашим Тачи
Потреси у Приштини због састанка у Вашингтону - Sputnik Србија
Хашим Тачи

Косовски председник Хашим Тачи дешавања у Вашингтону посматрао је ћутке и са велике раздаљине, због оптужнице која је против њега подигнута у Хагу. Једна од ретких Тачијевих реакција је порука делу приштинских политичара да се извини народу јер су обмањивали јавност тврдећи да ће у Вашингтону бити мапа и ножева.

„Видело се да у Белој кући нема ножева, нема мапа, нема подела, али постоји поштовање и оснаживање наше државе“, навео је Тачи, алудирајући на изјаву Куртија да ће у Белој кући бити ножева и мапи.

Стара-нова неслагања

Хотијев потпис у Вашингтону резултирао је и прекидом сарадње председнице косовске скупштине Вјосе Османи са Демократским савезом Косова (ЛДК). Она је истакла да је прекасно да странка Исе Мустафе тражи подршку од ње у случају ванредних избора.

Председник Србије Александар Вучић са америчким председником у Овалној соби - Sputnik Србија
Једна тачка споразума Београда и Приштине нова јабука раздора Америке и ЕУ

Стара неслагања Османијеве са Хотијем, која су сада ескалирала, потичу још из времена када он није био у премијерској фотељи. Она је одбила да гласа за рушење Куртијеве владе, а уједно је одбила да гласа за формирање нове владе са Хотијем на челу. Различите ставове износила је и по питању наступа косовске делегације у дијалогу са Београдом, а крајем јуна је смењена са места потпредседнице ЛДК.

Странке траже ванредну седницу скупштине

Узнемиреност приштинских политичара споразумом Београда и Приштине навела је парламентарну групу Демократску партију Косова (ДПК) да започне прикупљање потписа за сазивање ванредне седнице косовске скупштине око споразума које је косовски премијер потписао у Вашингтону.

Они захтевају да Хоти на ванредној седници поднесе извештај и да пружи тачне информације о ономе о чему је разговарао и одговорностима које је преузео у име Косова кроз потписане документе у Вашингтону.

Покрет Самоопредељење је такође најавио да је послао Скупштини Косова позив за ванредну седницу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала