Русија: „Залог безбедности“ – смоквин лист за негативне ефекте потенцијалних западних вакцина

© Sputnik / Пресс-служба АФК "Система" / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида 19, фармацеутски завод "Бинофарм"
Вакцина против ковида 19, фармацеутски завод Бинофарм - Sputnik Србија
Пратите нас
Верујемо да би фармацеутске компаније требало да преузму одговорност за потенцијалне дугорочне штетне ефекте изазване вакцинама које производе и да јавно објаве који су потенцијално негативни нежељени ефекти које би људи могли да доживе након вакцинације, каже Кирил Димитријев, извршни директор Руског фонда за директна улагања.

Поводом потписивања „залога безбедности“ при развоју вакцине против ковида 19 водећих западних фармацеутских компанија, преносимо реаговање Кирила Димитријева, извршног директора Руског фонда за директна улагања.

„Иако добродошао, верујемо да је овај залог неких од главних фармацеутских компанија недовољан, јер се у њему не расправља о недостатку дугорочних студија о канцерогеним ефектима и утицају на плодност новоразвијених технологија вакцина, попут мРНК или мајмунске аденовирусне платформе заснована на векторима. За разлику од хумане аденовирусне векторске платформе која се користи у руској вакцини 'Спутник V', мРНА и аденовирусне векторске платформе мајмуна нису проучаване током дужег временског периода. Будући да су неке од компанија које су развијале ове вакцине преузеле 'залог безбедности', желели бисмо да нагласимо да јавно здравље и безбедност захтевају не само краткорочне доказе о недостатку озбиљних штетних ефеката, већ и сигурност и ефикасност доказану резултатима дугорочне студије.

Док потписују 'залог безбедности', ове компаније такође врше притисак на земље које купују њихове вакцине да им омогуће потпуну заштиту од тужби. Сматрамо да би међународни регулатори требало да траже дугорочне доказе о недостатку озбиљних нежељених ефеката кад разматрају потенцијалне вакцине за регистрацију у својим земљама. Такође, верујемо да би фармацеутске компаније требало да преузму одговорност за потенцијалне дугорочне штетне ефекте изазване вакцинама које производе и да јавно објаве који су потенцијално негативни нежељени ефекти које би људи могли да доживе након вакцинације“, наводи Кирил Димитријев.

Деветоро извршних директора водећих западних фармацеутских компанија потписало је данас „залог безбедности“ којим гарантују да ће „сигурност и добробит вакцинисаних појединаца бити главни приоритет у развоју вакцина против ковида 19“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала