Тајне поруке „Господара прстенова“: Да ли популарни филм крије одговоре о пандемији короне

CC0 / / Сцена из филма „Господар прстенова“
Сцена из филма „Господар прстенова“ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Толкиниста Лудвиг Гарц познат је по смелим тврдњама да је ток светске историје кодиран у епу „Господар прстенова“, истичући да су, на пример, Руси и Немци „судбински повезани“ и да књига, чија је адаптација била велики хит почетком 21. века, предвиђа крах тренутне финансијске и политичке елите.

У интервјуу за Спутњик Гарц објашњава како књига „Господар прстенова“ приказује кризу са короном и њен крај, као и како изгледа будућност човечанства.

„У ’Господару прстенова‘ постоји неколико паралелних линија прича“, каже Гарц, говорећи о тренутној глобалној политичкој ситуацији.

Најзначајније Толкиново дело, објављено педесетих година прошлог века, „описује битку на Пеленоровим пољима, где су се Сауронове трупе (које симболизују зло) бориле против западњака“, објаснио је Гарц.

Према Лудвигу Гарцу, Минас Моргул (кула црног чаробњака) симболизује „страх“, што је, наравно, данас кључни елемент. Људи се плаше заразе вирусом, а предузетници се плаше даљих економских губитака изазваних вирусом. Будућност изгледа неизвесно.

Корона-криза у „Господару прстенова“

Слична криза „која укључује све владе“ може се објаснити само ако постоји глобални капацитет да се том кризом управља. То је оно што симболизује сукоб између Сема (Фродовог верног сапутника) и Шаграта (вође црних Орка).

„Сем представља оптимистичну, позитивну силу у људима која се буди, као и наду да се можемо ослободити и размишљати слободно. Упркос томе што Шаграт представља огромну претњу, на крају одлучује да се повуче“.

Гарц и многи други толкинисти тврде да ће ова криза бити искоришћена – укључујући гласине у вези са предстојећим другим таласом вируса – за успостављање глобалне диктатуре.

Како ће човечанство савладати кризу

Пошто је Сем успео да ослободи Фрода, преводилац верује „да овај маневар (у глобалној политици) неће бити ефикасан и да ћемо успети да успоставимо слободно мишљење када „дубока држава“ буде разоткривена, што значи да ће јој доћи крај. Међутим, ово би могло потрајати још неколико година.

„Наравно, то су интерпретације које сам створио из своје перспективе“, признао је Гарц.

„Немогуће је то научно доказати. То су моје претпоставке и тумачења. Открио сам да су разни историјски догађаји из прошлости кодирани у књизи“. Али и будућност се може тумачити на исти начин.

„Нисам сигуран да ће се то решити. Видим како ово може да се протумачи кроз Толкинову књигу. Ово је слична конструкција, која, мислим, одговара тренутној ситуацији. Наравно, ово се не може сматрати доказом. Човек који размишља научним терминима помислиће да је предвиђање ван памети. Могу да разумем овај став.“

Гарц је проучавао симболички језик и симболику много година пре него што је почео да анализира „Господара прстенова“.

„Читао сам лингвисте који су проучавали древне библијске текстове“. Током рада на књигама открио је многе грешке у преводу. „Приметио сам да се симболички језик може лако применити на Толкинове књиге. Тада сам схватио да су се многи описи и догађаји поклопили и сматрам да то не може бити случајно“, каже он.

Сауронов случај: Ако се „прстен“ и наш монетарни систем сломе ...

„Мислим да ова криза са короном неће довести до потпуне диктатуре“, предвиђа преводилац.

„Народи (и земље) једног дана ће се ослободити. То може потрајати још две или три године пре него што се дубока држава сруши. Можда ће проћи неколико деценија пре него што коначно будемо могли да променимо монетарни систем (који је у књизи симболизован прстеном)“.

Саурон, крајњи негативац књиге, „влада прстеном: а то је монетарни систем. То су глобални токови прерасподеле који непрестано завршавају у рукама богатих. Ово богаћење се одвија захваљујући порезима. Ови финансијски токови могу се само преусмерити ако почнемо да зарађујемо на неки други начин, ако уведемо неопорезиви систем. Препознаћете га када се створе неопорезиви системи који окончају прерасподелу и сиромаштво“.

Међутим, могло би проћи неко време пре него што људи то схвате.

„Људи су створили новац. Стога би могли да га укину. Дугорочно идемо у добру будућност“, закључио је Гарц.

Али пре тога човечанство ће се можда суочити са још много криза, не само у финансијској сфери. Међутим, чим се тренутна криза са короном заврши, „доћи ће диктатура, која неће потрајати дуго јер више не можемо зауставити слободу мишљења. А тада ће се ствари развити прилично брзо: диктатори ће изаћи на видело, а пошто ће им недостајати подршка, диктатура ће се срушити“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала