Тихановска у Савету Европе: Увести санкције руководству земље

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASБивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска
Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска предложила је, говорећи у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ), да се уведу појединачне санкције против руководства земље.

„Мојој земљи, мојој нацији, мом народу је сада потребна помоћ. Неопходно је да се на овај режим, на овог човека који се очајнички држи за власт, изврши међународни притисак. Потребно је увести санкције против људи који наређују и извршавају кривична дела која представљају кршење међународних норми и људских права. Морамо одмах да ослободимо све политичке затворенике и започнемо цивилизовани дијалог како бисмо пронашли пут да наша земља крене даље“, рекла је Тихановска на седници.

Тихановска је, иначе, након званичног пораза на председничким изборима у Белорусији, отишла у Литванију.

Белорусија формално није члан ПС СЕ. Парламентарна слупштина је 16. септембра 1992. године доделила статус „посебно позваног“ Врховном савету Белорусије. Белорусија је 12. марта 1993. поднела захтев за чланство у Савету Европе. Међутим, у јануару 1997. године, Биро ПС СЕ одлучио је да суспендује статус „посебно позваног“ према белоруском парламенту, услед чега је обустављено разматрање пријаве земље за чланство у Савету Европе. Међутим, сарадња Минска и Савета Европе наставља се последњих година.

Белорусија такође није ратификовала Европску конвенцију о људским правима.  

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала