Адвокат: Колесњикова осумњичена за покушај преузимања власти

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаЈедна од лидера белоруске опозиције Марија Колесњикова
Једна од лидера белоруске опозиције Марија Колесњикова - Sputnik Србија
Пратите нас
Чланица Президијума Координационог савета белоруске опозиције Марија Колесњикова осумњичена је за покушај преузимања власти, изјавила је за Спутњик њен адвокат Људмила Казак. Колесникова је прва од лидера савета са овим статусом.

 

„Она има статус осумњичене“, саопштила је Казакова.

На питање да ово објасни, Казакова је додала да је Колесњикова осумњичена у такозваном „случају Координационог савета“ покренутом према члану о покушају преузимања власти.

За сада није познато колико ће Колесњикова бити задржана.

Савет опозиције има 75 чланова, који су изабрали седмочлани президијум. Од президијума је у Минску сада на слободи само нобеловка Светлана Алексијевич.  

У понедељак су присталице Колесњикове саопштиле да је њена породица поднела пријаву полицији због њеног нестанка. У уторак је Државни погранични комитет Белорусије известио да су представници опозиционог савета Белорусије Иван Кравцов и Антон Родњенков напустили територију земље и отишли ​​у Украјину, а да је Колесњикова приведена на граничном прелазу.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Представници белоруске опозиције, који се нису слагали са резултатима председничких избора, формирали су Координациони савет за транзит власти. Државно тужилаштво Белорусије покренуло је након тога кривични поступак због позива за одузимање власти. Опозициони савет тврди да су сви циљеви и методе које је покренуло легални и засновани на уставу земље.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала