Блумберг анализира руску економију: Боље је него што се очекивало

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаШтанд "Русија у XXI веку" на изложби "Русија усмерена на будућност" у Москви
Штанд Русија у XXI веку на изложби Русија усмерена на будућност у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска економија ушла је у кризу изазвану вирусом корона у бољем стању од многих других, а њени даљи изгледи можда неће бити толико лоши како се очекивало, пише Блумберг на основу мишљења аналитичара и сопствених истраживања.
„Када је избила пандемија, Русија је била у прилично добром стању: ниска инфлација, мала стопа незапослености, стабилан банкарски сектор и огромне резерве“, цитира агенција главног економисту инвестиционе компаније „Ренесанс капитал“ Софију Доњец.

Аутори напомињу да је стопа економског пада у Русији нижа него у многим другим земљама. Губици услужног сектора и малог бизниса, који су посебно погођени карантинским мерама, према мишљењу агенције, такође нису били толико велики у поређењу са губицима у многим другим земљама.

Према истраживању агенције, руска економија ће се ове године смањити за 4,8 одсто, што је мање од половине онога што је влада очекивала непосредно након почетка пандемије вируса корона.

„Ако не буде додатних шокова, ове године биће талас повећања прогноза за руску економију“, сматра је Доњецова.

Очекује се да ће Министарство за економски развој Русије ове недеље представити ажурирану прогнозу за социјално-економски развој земље за 2020. и наредне три године. Према речима министра Максима Решетњикова, прогноза динамике БДП-а у њој ће бити значајно побољшана у односу на јун, када је за крај године прогнозиран пад од 4,8 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала