Чије ће авионе купити Хрвати

© AP Photo / Nikola Solic/ pooХрватски МиГ-21
Хрватски МиГ-21 - Sputnik Србија
Пратите нас
У Хрватској би током дана у Министарству одбране требало да буду отворене понуде за набавку 12 борбених авиона. За сада је познато да је Шведска понудила „грипене“ Хрватској.

Захтев за нове авионе Хрватска је упутила Америци и Шведској, док су за коришћене авионе захтеви упућени у Норвешку, Данску, Француску, Грчку, Израел и Италију, пише „Јутарњи лист“.

Понуде ће бити разматране три месеца, а коначна препорука који авиони ће бити купљени очекује се у јануару следеће године.

Хрватска влада још није одлучила колику је суму спремна да издвоји за куповину борбених авиона већ ће, како се наводи, сачекати понуде и потом донети одлуку.

Оно што је сигурно је да се набавка авиона неће финансирати из Министарства обране већ из посебне ставке Министарства финансија, односно из државног прорачуна.

То је, како указује „Јутарњи“, логично решење јер Министарство одбране не би могло да поднесе тај издатак.

Француски вишенаменски авион Рафал  - Sputnik Србија
Загреб не одустаје од куповине: Французи понудили Хрватској авионе испробане у Либији

Саговорници листа тврде да се модел преговора и одлучивања није променио и да и даље важи да иза понуде мора стајати влада одређене државе, што значи да никакве приватне понуде неће бити прихваћене.

Дуг пут од куповине до увођена у ратно ваздухопловство

У овом тренутку нико не може да гарантује да ће овај процес бити успешно окончан, а ако и буде, пут до испоруке авиона и њиховог увођења у ратно ваздухопловство Хрватске биће јако дуг.

Без обзира да ли ће бити купљени нови или половни авиони, биће потребно време за прилагођавање инфраструктуре на аеродрому Плесо, као и за обуку пилота и техничара.

Такође, тек ће се из понуда видети у ком временском оквиру поједине земље могу да испоруче летелице.

„Јутарњи“ подсећа да хрватско ратно ваздухопловство располаже са осам авиона „МиГ-21“ којима ресурси истичу 2023. и 2024. након чега више не би смели да лете и додаје да до тада морају да стигну нови авиони како би Хрватска избегла могућност да надзор свог ваздушног простора препусти некој чланици НАТО-а.

Наводи се да је шведска агенција за опремање одбрамбеног сектора већ предала понуду Хрватској за 12 потпуно нових вишенаменских борбених авиона „грипен Ц/Д“.

Како се наводи, у питању је модеран и доказан вишенаменски борбени авион који користи најновију технологију и располаже широким спектром деловања.

Авион користе ваздухопловне снаге Шведске, Мађарске, Чешке, Јужноафричке Републике и Тајланда.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала