Цимер Трамповог зета стиже у Београд

© AP Photo / Alex BrandonАдам Белер
Адам Белер - Sputnik Србија
Пратите нас
Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер најавио је долазак делегације на високом нивоу у Београд 21. септембра у циљу отварања канцеларије тог фонда, након потписивање споразума Београда и Приштине у Белој кући.

Шта је ДФЦ?

Америчка Међународна развојна финансијска корпорација основана је у децембру прошле године и располаже буџетом од више од 60 милијарди долара.

ДФЦ је успостављен усвајањем Закона о бољој употреби инвестиционих зајмова за развој октобра 2018. године, али званично је почела са радом 2. јануара ове године.

Реч је о развојној банци иза које стоји држава и значајан капитал који се, путем кредита, улаже у различите секторе, укључујући здравство, енергетику, инфраструктуру и технологију, наведено је на званичној интернет страници коропорације.

Ова америчка развојна банка бави се и кредитирањем малих предузећа и женског предузетништва у циљу отварања радних места на тржиштима у развоју.

Ко је Адам Болер, бивши цимер Трамповог зета?

Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације дипломирао је економију 2000. године на Универзитету у Пенсилванији. У току једног дела студија био је цимер Џереда Кушнера, супруга ћерке актуелног председника САД Доналда Трампа.

Болер је једно време био запослен у Трамповом административном тиму за координацију тестова за Ковид-19, а раније је био директор и саветник неколико компанија и организација које се баве иновацијама и технологијама у области медицине. 

Председник Србије Александар Вучић у Белој кући - Sputnik Србија
Зашто је за Србију важан економски део споразума из Вашингтона који ће гарантовати Трамп

Основао је и био је извршни директор „Лендмарк хелта“, највећег пружаоца кућне медицинске помоћи у САД

На садашњу позицију управо га је номиновао сам Доналд Трамп.

Шта ће Болер радити у Београду

У два идентична твита, на српском и албанском језику, Болер је прошлонедељне разговоре Београда и Приштине у Вашингтону назвао историјским и потврдио да ће ДФЦ отворити канцеларију, како би отпочела са пројектима кључним за економску нормализацију између Београда и Приштине.

Канцеларија у Београду биће једина у региону, а Болер открива да ће ДФЦ активно подржати економску нормализацију између Србије и Косова путем америчке „Ексим банке“ и корпорације „Миленијум челенџ“.

​Подсетимо, тачка 3 споразума о економској сарадњи Београда и Приштине односи се на ангажовање ДФЦ.

Косово (Приштина) и Србија (Београд) радиће са америчком Међународном корпорацијом за финансијски развој на меморандуму разумевања како би се операционализовало следеће:

  • Ауто-пут Мира
  • Железничка веза између Приштине и Мердара
  • Железничка веза између Ниша и Приштине
  • Обезбеђивање финансија за подршку неопходним зајмовима за мале и средње бизнисе (СМЕ)
  • Додатни билатерални пројекти
  • Стално представништво америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Београду, Србији

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала