Горки отвара нову сезону Народног позоришта, почасна публика — лекари Инфективне клинике

© Жељко ЈовановићВаса Железнова и други
Васа Железнова и други - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
После дуге паузе и напорног рада, ансамбл Народног позоришта спреман је за излазак на сцену. Нову сезону националног театра отвориће премијера представе „Васа Железнова и други“ Максима Горког, а њена почасна публика биће, како је најављено, хероји пандемије — лекари Инфективне клинике у Београду.

Представа „Васа Железнова и други“ биће премијерно изведена 9. септембра на Великој сцени Народног позоришта. Режију потписује Златко Свибен, хрватски редитељ и филолог, један од оснивача култне позоришне трупе „Кугла глумиште“.

Као одличан познавалац дела Максима Горког, Свибен је осликао колаж сачињен од више дела Максима Горког и представио нам врло комплексну причу о историји једне породице. Отуда се, поред друге верзије драме „Васа Железнова“ коју је Горки написао 1935. године, у овом комаду налазе и делови из романа „Дело Артамонових“, прозне „Песме о соколу“, мотиви из романа „Фома Гордејев“ као и приче „Живот и доживљаји Максима Горког по његовом казивању“.

© Жељко ЈовановићВаса Железнова и други
Горки отвара нову сезону Народног позоришта, почасна публика — лекари Инфективне клинике - Sputnik Србија
Васа Железнова и други

Представа која почива на сложеној адаптацији, почиње причом о деди Васе Железнове, чији карактер она наслеђује, а завршава се причом о унуку у којем опет насловна јунакиња препознаје себе.

„Пратимо судбину жене која је мати, а коју су животне околности натерале да буде отац породице“, објашњава директорка Драме Народног позоришта Молина Удовички Фортез.

Васа Железнова — Црвено слово у биографији сваке глумице

Првакиња Народног позоришта Љиљана Благојевић истиче да је ова представа омаж великом писцу, баш зато што је постављена као компилација. То је ансамбл представа која и приличи националном театру, а како признаје глумица, рад с овако сложеним материјалом није био нимало лак.

„Играти насловну улогу је велика одговорност и према Љиљани Крстић, једној од највећих глумица српског позоришта. Васа Железнова је црвено слово у биографији сваке глумице“, закључује Благојевићева.
© Жељко ЈовановићЉиљана Благојевић у улози Васе Железнове и Сузана Лукић као њена кћи, Људмила Сергејевна
Горки отвара нову сезону Народног позоришта, почасна публика — лекари Инфективне клинике - Sputnik Србија
Љиљана Благојевић у улози Васе Железнове и Сузана Лукић као њена кћи, Људмила Сергејевна

Редитељ Златко Свибен наглашава да постоје разлике између две верзије драме „Васа Железнова“ (1910. и 1935.) и објашњава зашто се одлучио за каснију верзију, која је написана у јеку социјалне револуције. „Мени је ова драма посебно драга не због снажне социјалне тематике, већ због теме породице која је у спрези с њом“, наводи редитељ и додаје да се распад породице, који се десио Васи Железновој, догодио и Горком.

С драмским стваралаштвом Максима Горког српску публику упознала је чувена Мага Магазиновић, која је превела његове ране драме „Малограђани“ и „Летњиковац“.

Прво извођење „Васе Железнове“ у историји српског театра било је управо у Народном позоришту, пре 82 године, док је друго извођење било пре 42 године у Југословенском драмском позоришту, у режији Дејана Мијача. Рада Ђуричин, која је играла у Мијачевој поставци „Васе“, појавиће се и овде, али у потпуно другој улози.

© Жељко ЈовановићРада Ђуричин као врачара Барскаја
Горки отвара нову сезону Народног позоришта, почасна публика — лекари Инфективне клинике - Sputnik Србија
Рада Ђуричин као врачара Барскаја

Ансамбл чини двадесет уметника разних генерација, а поред Љиљане Благојевић и Раде Ђуричин, на сцени ће се појавити и велики Петар Божовић. Сценографију је радио Миодраг Табачки, а видео-материјал Светлана Волиц, професорка Ликовне академије. За сценски покрет задужена је Соња Вукићевић, а драматург представе је Славенка Миловановић.

Као знак захвалности онима који су се храбро борили током пандемије вируса корона, Народно позориште је лекарима са Инфективне клинике поделило карте за представе у новој сезони. Карте ће добити и доктори из других клиника, а за медицинске раднике планирана су и посебна извођења, најавила је управница позоришта Ивана Вујић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала