Лавров оптужио Немачку за непримерене реакције на захтеве о Наваљном

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија није задовољна апсолутно неприхватљивим тоном става Немачке у случају руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Нисмо задовољни ни суштином реакције на наше природне, легитимне, законске захтеве за испуњавање обавеза према међувладиним споразумима о правној помоћи. Такође нисмо задовољни апсолутно неприхватљивим тоном којим се овај став немачке стране исказује у јавности“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након преговора са својим казахстанским колегом.

Лавров је додао и да Москва има много питања за своје немачке колеге о непримереном односу према званичним захтевима које је Русија упутила у вези са ситуацијом са Алексејем Наваљним, укључујући и званични захтев Државног тужилаштва за правну помоћ у складу са споразумом између Русије и Немачке.

Он је нагласио да Немачка више од недељу дана није одговарала на захтеве руске стране и да је арогантно реаговала на свако подсећање на то.

Хоспитализација Наваљног

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску саопштили су да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

Међутим, руски блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге. Касније су немачки лекари из клинике „Шарите“, у коју је смештен Наваљни, саопштили да резултати њихових анализа указују на то да је Наваљни отрован супстанцом из групе холинестераза.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала