Лукашенко објаснио шта би било када би Белорусија ступила у НАТО

© Пресс-служба президента Республики Беларусь / Уђи у базу фотографијаЛукашенко: Немам милијарде
Лукашенко: Немам милијарде - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да уколико би Белорусија изашла из Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) и ступила у НАТО, претворила би се у центар војних дејстава између Русије и Алијансе.

„Код нас је све оружје руско, али кренимо од најједноставнијег: излазак из ОДКБ би значио да не купујемо авионе, хеликоптере, тенкове, оклопна возила и аутоматске пушке по повољним, него по светским ценама, ако би Русија и хтела да нам продаје (наоружање). А онда, Русија би продала, али ако они понуде ступање у НАТО, знате њихове захтевекуповина НАТО оружја одмах“, рекао је Лукашенко у интервјуу руским медијима.

Према његовим речима, уколико би се Белорусија придружила НАТО-у, Алијанса би испоручила Минску „смеће“.

„А онда, знате, то је ужасна глупост, ако ми направимо тај корак (изађемо из ОДКБ и ступимо у НАТО) знате да Руси неће на то мирно гледати, јер, вероватно, Русији не би баш било пријатно ако тенкови буду, грубо речено, код Смоленска. Наравно, Русија ће се категорички томе успротивити. И у шта ћемо претворити Белорусију? Арену борбених дејстава. Сукоб Русије и НАТО-а. Да ли то желимо?“, истакао је Лукашенко.

У интервјуу који је дао за руске медије, Лукашенко је говорио о разним темама, од ситуације у земљи после председничких избора, преко Русије до тога ко стоји иза протеста у његовој земљи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала