Немачки амбасадор у Москви: Случај Наваљни није тема билатералних односа Немачке и Русије

© Sputnik / Евгения Новоженина / Уђи у базу фотографијаНемачки амбасадор у Москви: Случај Наваљни није тема билатералних односа Немачке и Русије
Немачки амбасадор у Москви: Случај Наваљни није тема билатералних односа Немачке и Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација око руског блогера и опозиционара Алексеја Наваљног није питање билатералних односа Немачке и Русије, изјавио је немачки амбасадор Геза Андреас фон Гаир након што је био позван у руско Министарство спољних послова.
„Током разговора са замеником руског министра спољних послова амбасадор је нагласио да то питање није део билатералне агенде Немачке и Русије. Позвао се на саопштења ЕУ, НАТО, Г7, и других држава“, наводи се у саопштењу немачке амбасаде.

Такође је наведено да је амбасадор током састанка изнео „недвосмислени став федералне владе по том питању“ да је Наваљни: „жртва злочина почињеног у Русији, током којег је био примењен нервно-паралитички отров из групе ‘Новичок’ развијен у Русији, што је потврђено лабораторијским анализама“.

„Русија сада треба да да објашњење поводом примене нервно-паралитичког отрова на њеној територији, што је међународна заједница осудила, током напада на руског држављанина и опозиционог политичара“, додаје се у саопштењу амбасаде.

Амбасадор је рекао и да је о свему томе информисана Агенција за забрану хемијског оружја која врши надзор над применом Конвенције о забрани хемијског оружја чија је Русија потписница.

Претходно је из руског Министарства спољних послова саопштено да је амбасадору током двочасоовног састанка  исказан одлучан протест у вези са „неоснованим оптужбама и ултиматумима“ на рачун Русије а поводом ситуације око Наваљног.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, објавила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Ове наводе руска страна негира и тражи да јој се доставе конкретни подаци из болнице где се лечи Наваљни.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала