Песков: Ниједан лидер не иде на Генералну скупштину УН, Путин ће снимити говор

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYОбраћање председника Русије Владимира Путина Генералној скупштини УН у Њујорку
Обраћање председника Русије Владимира Путина Генералној скупштини УН у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Готово нико од шефова држава сада није спреман да оде у Њујорк на Генералну скупштину УН, председник Русије Владимир Путин такође неће ићи, али ће снимити видео говора, како је предложила председавајућа страна, изајвио је портпарол руског лидера Дмитриј Песков.

„Неће само председник Путин одустати од пута у Њујорк, већ, практично скоро нико сада није спреман да оде у Њујорк и с тим у вези, председавајућа страна одлучила је да позове шефове држава и влада да сниме своје говоре који ће бити објављени на Генералној скупштини. Стога ће се глас нашег председника такође чути на Генералној скупштини ове године“, објаснио је Песков новинарима.

Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Путин ће се обратити Генералној скупштини УН

Председавајући Генералне скупштине УН Тиџани Мухамед Банде раније је дао предлог да се недеља на високом нивоу одржи без присуства државних лидера. Он је предложио да лидери и министри држава сниме видео-поруке које ће бити приказане у септембру у сали Генералне скупштине, где ће присуствовати највише по двоје дипломата из сваке земље. Као алтернативу емитовању видео-снимака, он је предложио опцију у којој би стални представници држава при УН читали говоре својих лидера.

Њујорк, где се налази седиште УН, нашао се у средишту епидемије вируса корона у Сједињеним Америчким Државама. У најгорим данима у држави Њујорк умирало је више од 700 људи дневно. У таквој епидемиолошкој ситуацији постало је јасно да се годишња седница Генералног скупштине УН у септембру на највишем нивоу неће одвијати у уобичајеном формату.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала