Поплава антирасистичког расположења неће однети Дарвина из музеја

© AFP 2023 / SHAUN CURRYЧарлс Дарвин
Чарлс Дарвин - Sputnik Србија
Пратите нас
Наводи да ће Дарвин због расистичке конотације бити избачен из Природњачког музеја у Лондону, катедрале дарвинизма, преувеличани су и бесмислени. Музеј је у осетљивом друштвеном тренутку одлучио да ревидира поједине садржаје, што је доспело у медије који су искористили тренутни антирасистички линч и пренели га на музеје.

Шеф биолошког одељења Природњачког музеја у Београду Борис Иванчевић тако коментарише писања страних медија да Природњачки музеј у Лондону разматра да измени или чак уклони поједине експонате везане претежно за истраживања Чарлса Дарвина, али и других знаменитих научника, због расистичке конотације.

Медијски линч Дарвина

Иванчевић истиче да су медији ситуацији приступили сензационалистички и да су преувеличани наводи засновани на интерном упутству које је из музеја доспело у јавност, а које налаже да се садржаји провере и промене само ако се у њима уочи нешто увредљиво, расистичко.

„Природњачки музеј не износи Дарвинову статуу нити поништава дарвинизам, јер то би било бесмислено. Дарвин и теорија еволуције, коју је он поставио и која се данас назива неодарвинизам, управо је нешто што најјаче говори о томе да расизам не постоји и да може да буде утемељен само у лошим друштвеним намерама, никако не може бити природан“, напомиње Иванчевић за Спутњик.

© AFP 2023 / LEON NEAL Расистичка конотација која се приписује Дарвину је потпуно произвољна
Поплава антирасистичког расположења неће однети Дарвина из музеја - Sputnik Србија
Расистичка конотација која се приписује Дарвину је потпуно произвољна

Он наглашава да је расистичка конотација која се Дарвину приписује потпуно произвољна, јер му се намеће само због тога што је на експедицију на Галапагос ишао британским бродом Бигл у време када је Велика Британија била велика колонијална сила.

„Нажалост, сви смо потомци људи који су могли да буду и робовласници и феудалци и колонијалисти. Наше је да данас одмеримо вредности које су позитивне и да се њих држимо, а да оне попут робовласништва и расизма одбацимо и осудимо. То не значи да све из прошлости треба да осудимо само зато што се тада дешавало“, изричит је Иванчевић.

Веза са расизмом — не постоји

Професорка еволуције Биолошког факултета у Београду Биљана Стојковић слаже се да Дарвин није био расиста, што се, како каже, види по његовим белешкама у којима критикује тадашње понашање према тамнопутим људима.

„Његова породица је била лекарска и прилично авангардна за то доба. Они нису подржавали ропство, али из ове перспективе, када посматрамо његов говор и речи које је користио, данас звуче расистички, иако је за то доба био антирасистички и антиколонијално расположен“, напомиње Стојковићева, која се нада да ће такве информације бити истакнуте уз експонате.

Чарлс Дарвин - Sputnik Србија
Британски природњачки музеј уклања Дарвина због - расизма

Осврћући се на ревизију музеја, она указује на то да научни називи експоната неће бити промењени, већ само контекст у коме се налазе, како не би били увредљиви и нада се да их музеј неће уклањати.

„Можда ће неки експонати и списи који су директно расистички бити уклоњени, али све остало ће бити стављено у одговарајући контекст“, закључује Стојковићева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала