Русија испоручује Мексику 32 милиона доза вакцине против ковида

© Фото : РФПИ и Центр имени Гамалеи / Уђи у базу фотографијаВакцине против ковида
Вакцине против ковида - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције и фармацеутска компанија „Ландштајнер сајентифик“ објавили су споразум о испоруци Мексику 32 милиона доза руске вакцине „Спутњик V“ против ковида 19, испорука би могла почети у новембру, саопштио је Фонд.
„Руски фонд за директне инвестиције и фармацеутска компанија ‘Ландштајнер сајентифик’ објављују да је потписан споразум о испоруци 32 милиона доза руске вакцине ‘Спутњик V’ Мексику (25 одсто мексичке популације)“, наводи се у саопштењу.

Почетак испоруке вакцине у Мексико очекује се у новембру 2020. године, под условом да га одобре мексичка државна регулаторна тела. Према споразуму, „Ландштајнер сајентифик“ ће дистрибуирати вакцину у Мексику као партнер Руског фонда за директне инвестиције, додаје се у саопштењу.

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

„Наши мексички партнери схватају предност руске вакцине ‘Спутник V’ над осталим вакцинама кандидатима. Они, између осталог, истичу много веће знање о платформи хуманих аденовирусних вектора у поређењу са таквим новим технологијама производње вакцина као што су аденовирусни вектори мајмуна или мРНК... Готово 66 одсто становника Мексика изразило је поверење у руску вакцину, према истраживањима спроведеним у тој земљи. Договорили смо се о испорукама значајне серију вакцине ‘Спутњик V’ Мексику. Око 25 одсто мексичке популације моћи ће да добије приступ ефикасној и безбедној вакцини“, изјавио је директор Фонда Кирил Дмитријев.

Крајем прошле недеље у медицинском часопису „Лансет“ објављен је извештај о првој и другој фази испитивања вакцине, која су показали да не постоје нежељени ефекти и да се формира одрживи имуни одговор код 100 одсто учесника истраживања. У току је пострегистрационо истраживање вакцине „Спутњик V“ на 40.000 добровољаца, а очекује се да се резултати тих истраживања објаве у октобру-новембру 2020.

Прва серија руске вакцине против ковида 19, коју је развио Центар „Гамалеја“, већ је пуштена у цивилни промет. 

У Фонду су нагласили да је безбедност вакцина и лекова заснованих на хуманим аденовирусима и аденовирусним векторима потврђена у више од 75 међународних научних публикација и у преко 250 клиничких испитивања. Ово је поткрепило много већу проученост платформе хуманих аденовирусних вектора у поређењу са новијим и неистраженим платформама заснованим на аденовирусним векторима мајмуна и мРНК.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала