У Црној Гори око 75.000 туриста из Србије

© Sputnik / Наташа МилосављевићПлажа у Будви
Плажа у Будви - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У земљама које нису увеле посебне услове за улазак, тренутно борави око 25.000 српских туриста, док се у Црној Гори сада налази око 75.000 туриста из Србије, рекао је данас Танјугу директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Јута Александар Сеничић.

Подсетио је да је Црна Гора омогућила улазак уз обавезне серолошке тестове и навео да мали број људи у Црну Гору путује преко туристичких агенција и да је углавном реч о индивидуалним путовањима.

Сезона се, додаје Сеничић, одвија у складу са очекивањима, након што су „главне” дестинације српских туриста затвориле границе због епидемије вируса корона.

Он је навео да туристи у Египат могу уз обавезан ПЦР тест, египатском компанијом „Ер Каиро”.

Уколико се путник из Србије ипак упути у Египат без ПЦР теста, моћи ће да се тестира на лицу места, јер су туристичке организације омогућиле тестирање путника у својим просторијама.

Додао је да у тој земљи борави око 40 одсто туриста мање од планираног за ову годину.

Сеничић је истакао да се и током септембра настављају чартер летови за Турску, у којој је забележен пад броја српских туриста за око 45 одсто.

„Све заједно сезона је лоша, промет је пао за скоро 92 одсто у односу на прошлу годину“, рекао је Сенчић.

Навео је да је у току године преко туристичких агенција путовало око 70.000 туриста, док је прошле године у ово време број путника био око 900.000.

Сеничић је рекао и да је међу зараженим туристима, у овом моменту мали број оних који су се заразили на некој од дестинација, већ су углавном то они који су заражени и отпутовали из Србије.

Реч о малом броју и појединачним случајевима.

Истиче да је 60.000 до 70 000 туриста уплатило полису која подразумева и ризике обољевања од ковида 19.

Сеничић сматра да они који путују на одмор ван граница земље нису изложени ништа више већем ризику у односу на оне који одмор проводе на некој од дестинација у Србији.

Сеничић је навео да је на време издејствована уредба о заменским путовањима, што је помогло да многе туристичке агенције не оду у стечај.

Истиче да је важно да до краја године сектор туризма добије помоћ, будући да је до сада велики број радника остао без посла.

„Мере које очекујемо да ће бити објављене до краја месеца требало би да помогну да се очува туристичка привреда и сачувају радна места“, додао је Сеницић.

Према његовим речима, до сада додељено 320.000 заменских путовања од којих је искоришћено, односно реализовано свега 20.000 њих.

Углавном је реч о новоууговореним путовањима, каже директор Јуте и додаје да се нада да ће остатак бити реализован следеће године,

Сеничић је додао и да туристичке агенције до краја сезоне очекују већу, секторску помоћ државе и да од ње зависи опстанак туристичких агенција.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала