Вечна ватра у знак сећања на руске и српске хероје

© Sputnik / Александра МилачићГардисти Војске Србије испред Гробља Ослободилаца Београда
Гардисти Војске Србије испред Гробља Ослободилаца Београда - Sputnik Србија
Пратите нас
На Спомен-гробљу ослободиоцима Београда у октобру ће бити постављен споменик „Вечна ватра“, као још један симбол сећања на српске и руске војнике страдале у борби за ослобађање града од нацистичке окупације у Другом светском рату.

У Скупштини града Београда данас је потписан Уговор о донацији скулптурно-архитектонске композиције, која ће бити постављена поводом обележавања 75. годишњице победе над фашизмом.

Аутор споменика „Вечна ватра“ је академик Руске академије уметности Андреј Тиртишњиков, а постављање је покренуто на иницијативу руског центра за културу у Београду.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће споменик бити симбол заједничког страдања Срба и Руса у највећем сукобу модерне историје света и да су две земље поносне на своју антифашистичку прошлост.

„Наш задатак је да сећање на ту прошлост негујемо и оснажујемо, како бисмо будућим генерацијама дали пример и путоказ колико је вредна борба за слободу и суверенитет једног народа“, поручио је Весић.

Како је рекао, тај споменик није само симбол страдања, већ и симбол вечног живота и стремљења за слободом која је дубоко укорењена у традицији српског и руског народа.

„Захвални смо нашим руским пријатељима што су увек били уз Србију у најтежим тренуцима. Политичка и економска сарадња Русије и Србије достигла је највиши ниво у историји. Упркос бројним притисцима, никада се нећемо одрећи нашег идентитета и наших пријатеља“, рекао је Весић.

Боцан-Харченко: Нико неће пољуљати српско-руско пријатељство

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко поручио је да нико неће пољуљати српску и руску традицију и пријатељство, братску сарадњу, разумевање и узајамну помоћ.

„Тако је било и у најтежа времена... Споменик ће бити симбол сећања на оне жртве у прошлости, али биће и симбол трајности наше традиције“, рекао је Боцан-Харченко.

© Sputnik / Дејан СимићАлександар Боцан-Харченко: „Споменик ће бити симбол сећања на жртве у прошлости, али биће и симбол трајности наше традиције“
Вечна ватра у знак сећања на руске и српске хероје - Sputnik Србија
Александар Боцан-Харченко: „Споменик ће бити симбол сећања на жртве у прошлости, али биће и симбол трајности наше традиције“

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић истакао је да Србија никада у својој историји није имала ближег пријатеља од Русије и да то пријатељство нико неће моћи да сруши.

„Србија ће наставити да развија најбоље односе са Русијом у свим сегментима, а један од њих је и неговање културе сећања на нашу заједничку прошлост“, рекао је Поповић.

Уговор о донацији потписали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, директорка Руског центра за науку и културу „Руски дом“ Надежда Кушћенкова, представник Газстројпрома Данил Шапиро и директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Подршка постављања и паљења „Вечне ватре“ стигла је и од Фондације Бесмртни пук из Београда.

Церемонија откривања споменика биће одржана у октобру уз подршку Администрације председника Србије, Амбасаде Руске Федерације у Београду, Федералне агенције за међународну друштвену сарадњу „Росотрудничество“, Руског историјског друштва и министарстава одбране две земље, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала