Ko ће бити нови премијер Јапана и може ли он да склопи мир са Русијом

© AP Photo / Koji SasaharaПремијер Јапана Шинзо Абе обраћа се посланицима у Токију
Премијер Јапана Шинзо Абе обраћа се посланицима у Токију - Sputnik Србија
Пратите нас
Федерални секретар владе Јапана Јошихиде Суга, бивши министар одбране Шигеру Ишиба и бивши министар спољних послова Фумио Кишида, започели су предизборне кампање у борби за премијерско место. Међу кандидатима је само један отворени критичар премијера. Остали ће вероватно наставити курс политике Шинзеа Абе у спољној политици.

Међутим, максимум који се може постићи у руском правцу је одржавање пријатељских односа које је Абе изградио. 

Крајем августа, Шинзе Абе је објавио да се повлачи због погоршаног здравственог стања. Јапански премијер са најдужим стажом на овој позицији, завршава своју владавину. 

Избори наследника Шинзеа Абе ће се одржати 14. септембра. Победнику је загарантовано место премијера захваљујући парламентарној већини владајуће странке. 

Током последњег гласања партије 2018. године, гласачки листићи су подељени подједнако између посланика и обичних званичника. Овог пута изборни процес ће бити промењен: законодавци ће добити 394 гласачких листића, а локални званичници 141. Измене преводе гласање у конфронтацију унутар група утицаја унутар Либерално-демократске странке. 

Чак и пре почетка трке за премијерско место, три фракције са укупно 155 посланика дале су подршку Јошихиду Суги. Велика је вероватноћа да ће га подржати и припадници фракције Шинзеа Абе — највеће подгрупе у оквиру ЛДП. 

Одани присталица политике Шинзеа Абе

Именовање Суге за председника странке гарантује да ће се линија политике премијера наставити до 2021. године, то јест, до краја његовог мандата. И сам Суга наводи да ће акценат у унутрашњој и спољној политици поставити на исти начин као и Шинзе Абе. 

Суга је одрастао у сељачкој породици. То је, иначе, једна од најупечатљивијих разлика између њега и премијера који је унук бившег премијера и сина министра спољних послова. У Јапану генерални секретар владе има репутацију опрезног политичара. Пре свега, он се бавио питањима унутрашње политике и економије, и није био укључен у питања спољне политике. 

Као што је и очекивано, Суга је назвао свој главни приоритет, а то је економски развој. Овај акценат је сасвим разумљив, ко заузме место премијера, водиће земљу током светске економске кризе. 

Што се тиче спољне политике, ни овде од њега не треба очекивати изненађења. Суга је већ рекао новинарима да ће наставити напоре на решавању проблема грађана Јапана које је Северна Кореја отела 1970-1980-их година, критично питање које Шинзе Абе није успео да реши. Конкретно, Суга намерава да договори сусрет са Ким Џонг Уном без икаквих предуслова. 

Не би требало очекивати промене у ставу Јапана о мировном споразуму са Русијом. Шинзе Абе је показао прилично велику жељу за закључењем споразума око којег Москва и Токио већ више од пола века нису успели да постигну компромис. 

Саке од Фумиа Кишиде

Главне несугласице су повезане са питањем власништва над Јужним Курилима. Русија инсистира на неоспоривости свог суверенитета над овим територијама након завршетка Другог светског рата, али Јапан се са тим не слаже. 

Токио четири острва сматра својим „северним територијама“: Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи. Јапанске власти то објашњавају Шимодиним уговором о границама и трговини из 1855. године, који је био потписан између Руске империје и Јапана. А декларација из 1956. године сугерише да је Русије спремна да размотри пренос два од четири спорна острва у Јапан. 

Било како било, али резултате по питању закључења мировног споразума, Шинзе Абе није постигао. Русија је изразила спремност да закључи споразум без предуслова. За Јапан смисао мировног споразума је враћање територија. 

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРезултате по питању закључења мировног споразума са Русијом Шинзе Абе није постигао.
 Ko ће бити нови премијер Јапана  и може ли он да склопи мир са Русијом - Sputnik Србија
Резултате по питању закључења мировног споразума са Русијом Шинзе Абе није постигао.

Спремност да се настави политика Абе је само видљиви напредак у овом правцу. То су чести састанци лидера и руководства две земље, као и пријатне изјаве и међусобни комплименти.  

За разлику од Суге, Фумио Кишида, као бивши министар спољних послова, осећа се самоуверено у области спољне политике. Кишида је познат на светској сцени, већ је успео да се истакне и успостави контакте са страним партнерима, укључујући и Русију. Према извештајима јапанских медија, током дипломатске вечере 2013. године, Кишида је практично изазвао министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, понудивши му да пију чашице сакеа једну за другом. 

У Јапану је Кашида пример суздржаности и поузданости. За разлику од Суге, он ће вероватно бити више укључен у спољнополитичка питања. За време Абе, Русија и Јапан су показали узајамни позитиван став, спремност на дијалог и одлучност да реше спорно питање. 

Другим речима, добри односи двојице лидера и став Шинзеа Абе били су неговали процес дијалога о закључивању мировног споразума. Бројни контакти су се одвијали преко министарства спољних послова, па је готово сигурно да Кашида неће хтети да изгуби ову предност. 

Реванш Шигеру Ишибе

Једини отворени критичар Шинзеа Абе међу кандидатима је бивши министар пољопривреде Шигеру Ишибе. Током последњих неколико година он се нарочито посветио конфронтацији са премијером. 

Једна од најупечатљивијих конфронтација Ишибе и Абе догодила се током избора председавајућег ЛДП 2012. године, у којој је он изгубио од ривала. Тада је Ишибе тражио подршку сталних чланова странке, али није могао да добије гласове парламентараца. Овог пута, с обзиром на природу гласања, ситуација се може поновити. 

Упркос критикама на рачун премијера, Ишиба је добио место у влади, али је 2016. године одбио Абеов захтев да настави са радом. По одласку, политичар је постао један од највећих унутарстраначких критичара премијера, и треба рећи, мало ко се усуђује да се придружи овом ставу. 

Он, међутим, као и Абе, дели став о потреби да се преиспита члан 9 устава, према коме је Јапану забрањено да има своју копнену војску, морнарицу и ваздушне снаге, као и да користи свој војни потенцијал у решавању сукоба (још један неостварени сад Шинзеа Абе). Ишиба ће као премијер учинити све да то постигне. 

© Depositphotos.com / Boris ZerwannСуга је рекао новинарима да ће наставити напоре на решавању проблема грађана Јапана које је Северна Кореја отела 1970-1980-их година.
 Ko ће бити нови премијер Јапана  и може ли он да склопи мир са Русијом - Sputnik Србија
Суга је рекао новинарима да ће наставити напоре на решавању проблема грађана Јапана које је Северна Кореја отела 1970-1980-их година.

Преговори Токија са Москвом су такође постали предмет Ишибине критике премијера. Он је 2018. године изјавио да „никада није сматрао да ће економска сарадња (коју је промовисао премијер) довести до враћања острва“. Он је такође преиспитивао тактику премијера за решавање проблема путем стварања односа поверења са руским руководством. 

„Да ли би се ово (враћање територија) могло заиста догодити у оквиру такозваних односа од поверења?“, изјављивао је он. „Не преостаје нам ништа друго осим да наставимо преговоре, инсистирајући на правичности нашег става, не одустајући од свог суверенитета“. 

Показати интегритет је главни задатак

Међутим, није јасно какву тактику планира да изабере Ишиба када је реч о односу са Русијом. Преговори страна су тренутно у ћорсокаку, и изгледа да је однос од поверења максимум који се може постићи у овом правцу. Нови вођа Јапана могао би да их задржи, као што то вероватно раде Суга и Кишида, или да их поквари. На овај или онај начин, нико од кандидата неће одустати од идеје враћања острва, док Русија неће променити свој став, узимајући у обзир усвојене измене Устава, које укључују забрану отуђивања територије.  

Професор Више школе економије, доктор наука Сергеј Лузјанин истиче: „једино што нови премијер може да уради је да другачије приступи питању закључења мировног споразума, наиме, да пристане на његову ратификацију без услова враћање територије. Међутим, таква опција би била политичко самоубиство за било кога на функцији премијера“. 

Према речима експерта, да би наставио Абеов курс, нови премијер ће морати да покаже чврст став и придржавање принципа. Кандидат који ће вероватно радити у овом правцу је Јошихиде Суга, закључио је он. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала