Афера „државни удар“ у Црној Гори: Лаптоп не може у суд, прекинуто разматрање пресуда

© Небојша ПоповићСуд у Подгорици
Суд у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Апелациони суд у Подгорици поново је прекинуо разматрање жалби у предмету „државни удар“, а након што је један од чланова одбране оптужених поднео захтев за изузеће судије Весне Меденице, председнице тог суда.

Предлог је уследио након што је судија прочитао решење Меденице да се адвокатима забрани употреба лаптоп рачунара на седници већа Апелационог суда.

Предлог је поднео адвокат Мироје Јовановић, бранилац једног од лидера Демократског фронта Андије Мандића.

Адвокат Јовановић је поново данас предложио да им се омогући употреба рачунара и предложио да се о изузећу Меденице одлучи на Општој седници Врховног суда Црне Горе.

Рекао је да је употреба лаптоп рачунара дозвољена у свим државама чланицама Савета Европе.

У Апелационом суду се разматрају жалбе на пресуду у случају „државни удар“ у којем су Мандић и Кнежевић, као и група српских и руских држављана осуђени на скоро 70 година затвора због наводног покушаја пуча на дан прошлих парламентарних избора 2016. године.

Како се подсећа, Виши суд је првостепену пресуду донео 9. маја прошле године, а процес пред Апелационим судом је одлаган због епидемије вируса корона.

Према првостепеној пресуди, оптужени Руси Едуард Шишмаков и Владимир Попов терете се да су током 2016. у Црној Гори, Србији и Републици Српској формирали криминалну организацију која је планирала да се на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, сукоби са црногорском полицијом и насилно заузме Скупштину Црне Горе, те отме или убије тадашњег премијера Мила Ђукановића, преноси Танјуг.

За кривична дела стварање криминалне организације и покушај тероризма Шишмаков је осуђен на 15 година затвора, а Попов на 12. Због наводног чланства у овој организацији лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени су на по пет година затвора.

Држављанин Србије и бивши командант жандармерије Братислав Дикић добио је осам година, а још двојица држављана Србије Предраг Богићевић и Немања Ристић по седам.

Бранка Милић, која је осуђена на три године затвора, крајем новембра 2018. побегла је са суђења и уточиште нашла у Амбасади Србије у Подгорици, где се и данас налази.

Драган Максић добио је годину и девет месеци, док су Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени на по годину и по а Кристина Христић условно на две године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала