Београд креће у међународну офанзиву у разоткривању злочина ОВК

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници терористчке организације ОВК приликом одавања почасти Адему Јашарију
Припадници терористчке организације ОВК приликом одавања почасти Адему Јашарију  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ветерани из злочиначке ОВК не би требало да се заносе тиме да ће успети да спрече да се сазна истина о њиховим злочинима, јер ћемо врло брзо и ефикасно кренути у кампању намењену и нашој, али међународној јавности, где ће се сазнати какви су брутални злочини почињени од стране ОВК.

Ово за Спутњик каже Милован Дрецун, председник Радне групе скупштинског Одбора за Косово и Метохију за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница. Он уједно побија тврдње које је изнео секретар Организације ратних ветерана такозване ОВК Фатон Кљинаку, да досијеи које је неко анонимно донео на њихова врата, садрже „комуникацију“ између Специјалног тужилаштва за злочине ОВК и Тужилаштва из Београда са саслушања која су вођена у времену током и после сукоба, а које је Србији водила вршећи на оптужене притисак и претећи им смрћу.

Ноторна неистина злочинаца из ОВК

„Прво, представници тог удружења лажу када говоре о начину испитивања сведока. Наши органи само могу да прже услуге посредовања у остваривању контакта са нашим држављанима са којима Специјализовано тужилаштво жели да разговара“, каже Дрецун.

Претње смрћу и остале глупости су ноторна неистина, а изјаве узимају људи из Специјализованог тужилаштва и то је прва лаж која је изашла из овог удружења.

„Да подсетим да је Специјализовано тужилаштво формирано на основу закона који је усвојен у приштинском парламенту. Друго, ми не скривамо да поседујемо изузетно значајну базу података и документа и да располажемо именима потенцијалних сведока за злочине које је починила злочиначка ОВК“, додаје наш саговорник.

Сви надлежни органи Републике Србије су врло педантно прикупљали све податке о злочинима који су почињени током и после сукоба и наравно да смо их ставили на располагање Специјализованом тужилаштву, јер је наш циљ да се утврди истина и да се починиоци злочина казне.

Покушај да се наши докази дискредитују

„Међутим, овде сада имамо потпуно другу ситуацију, где терористи из злочиначке ОВК покушавају да сакрију истину и да компромитују доказе којима располаже Србија. Ми никада нисмо скривали сарадњу са Специјализованим тужилаштвом, из простог разлога јер је њима потребно да им сви који располажу одређеним информацијама, те информације доставе. Камо среће да су то урадили и из ОВК удружења“, напомиње саговорник Спутњика.

Република Албанија, на пример, много зна и о злочинима над Србима, али и над Албанцима које је починила терористичка ОВК.

„Наша Радна група је ставила на располагање податке којима се занимало Специјализовано тужилаштво и они би ако дође до судских процеса требало да буду верификовани, односно потврђени и да се прихвате као докази на суду. Дакле, немамо ништа кривотворено, већ снажну документацију. То нас заправо брине, јер Албанци очито желе да компромитују нашу документацију, као и сам Суд и Тужилаштво“, објашњава Дрецун.

Очекујемо и разјашњење од Тужилаштва

Очекује се разјашњење од Специјалног тужилаштва и није баш јасно зашто ћуте на све ово, јер морају рећи шта је истина у свему овоме и како је та документација доспела до овог удружења.

„Како је могла толика количина документа да буде изнета из Специјализованог тужилаштва. Та питања ће морати да нам разјасне и целу ситуацију, да бисмо видели како ће се то одразити на будућност процеса у утврђивање одговорних за злочине које је починила ОВК“, напомиње Дрецун.

Нема ничег спорног у документима у којима се види да Специјализовано тужилаштво тражи сарадњу са Србијом. Али, самим тим што из Удружења ОВК наглашавају ту сарадњу, желе да кажу да су то већ „намештене“ ствари и да ће Србија дати лажну документацију. По њима, испада да право на давање података и „истине“ има само њихова организација и да само то треба да се пласира у Тужилаштву.

„Не може тако. Ми ћемо сву документацију којом располажемо ставити на увид, а ја ћу преко Радне групе ставити много тога на увид и комплетној међународној јавности, јер ћемо кренути у међународну кампању, да бисмо показали размере злочиначког деловања терористичке ОВК“, најављује Дрецун.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала