Четири астероида пролазе поред Земље ове недеље

Пратите насTelegramOdyssey
Америчка свемирска организација НАСА упозорила је да ће четири астероида ове недеље проћи поред Земље.

Из НАСА-е је саопштено да се ради о астероидима промера већег 20 метара, који ће у наредним данима проћи близу наше планете. Европска свемирска агенција ЕСА је објавила ГИФ којим је показала колико је тешко приметити астероиде и евентуално се одбранити од њих.

Прва два астероида ће проћи поред Земље данас, а примећени су прошлог месеца. Астероид 2020 ПТ4 има промер од 34 метра и проћи ће поред наше планете на удаљености од 1,8 милиона километара. Други астероиди 2020 РЈ промера 24 метра ће бити нешто ближе на удаљености од 1,2 милиона километара.

​Пролазак астероида РМ15 се очекује 12. септембра, а његов промер износи 43 метра. Поред Земље ће проћи брзином од 35.000 км/х, али ће бити удаљен 5,7 милиона километара. Дан касније се очекује пролазак астероида 2017 УС промера 20 метара на удаљености од 6,6 милиона километара.

ЕСА процењује да смо свесни постојања 95 посто објеката у нашем соларном систему чији је промер већи од једног километра. Међутим, тај проценат опада када је реч о мањим објектима, што значи да их је тешко приметити. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала