Деманти Кремља: Путин не намерава да формира комисију због Наваљног

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ из парка Зарјадје
Поглед на московски Кремљ из парка Зарјадје - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је писања медија да је председник Русије Владимир Путин саопштио италијанском премијеру Ђузепеу Контеу да ће формирати истражну комисију због Наваљног, рекавши да је вероватно реч о неспоразуму.
„Не искључујем могућност да је дошло до некаквог неспоразума. Током разговора Путина и Контеа било је речи и о берлинском пацијенту и председник Путин је обавестио свог италијанског колегу да се већ прилично дуго спроводе предистражне радње, да се дефакто се спроводе истражне радње, али да дејуре нема основа за покретање кривичног поступка, јер су све анализе руских стручњака показале одсуство токсичних супстанци“, објаснио је Песков.

Према његовим речима, Путин је додао да је Русија усмерена на то да се догађај расветли и да је заинтересована за то.

„Кажу 'судећи по свему, употребљена је отровна супстанца'. Не 'по свему', него по резултатима анализа берлинске лабораторије, јер судећи по анализама лабораторија из Омска и Москве, отровних супстанци нема. Ту треба јасно прецизирати стварно стање, а не употребљавати фразе 'судећи по свему'. То 'све' је резултат једне лабораторије. С обзиром да не знамо какви су то резултати, не можемо ништа рећи“, објаснио је Песков.

Он је додао да се за сада само „могу питати зашто и даље постоје неке потешкоће са тим да се те информације поделе са руском страном“.

Коментаришући писање немачког листа да је Наваљни свестан, Песков је рекао да Кремљ нема информације о здравственом стању Наваљног и да нису склони да верују медијима да је опозиционар изашао из коме.

„То су саопштења медија. Научили смо да будемо веома опрезни у вези са медијским саопштењима и за сада не можемо сматрати те вести примарним извором све док не буду поткрепљене неким званичним информацијама“, рекао је Песков и прецизирао да Кремљ не располаже никаквим поузданим информацијама о здравственом стању Наваљног.

Раније је саопштено да је премијер Италије Ђузепе Конте изјавио у интервјуу за лист „Фољо“ да му је руски лидер Владимир Путин саопштио да намерава да формира комисију која ће се бавити истрагом инцидента са Алексејом Наваљним.

Немачка влада је 2. септембра,позивајући се на лабораторију Бундесвера, објавила да је руски опозиционар Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Ове наводе руска страна негира и тражи да јој се доставе конкретни подаци из болнице где се лечи Наваљни.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала