Кипар блокирао европске санкције Белорусији

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Кипар је блокирао усвајање санкција Европске уније против Белорусије уведених због бруталног сузбијања протестних акција, преноси агенција Блумберг позивајући се на информисане изворе.

Како агенција наводи, Кипар је изјавио да неће потписати предлог Европске уније за увођење санкција десетини белоруских званичника уколико се државе-чланице ЕУ не сложе да уведу ограничења Турској због операција бушења у источном Средоземљу.

Ова острвска држава од јуна прошле године покушава да постигне стављање на санкционе спискове Европске уније седам турских компанија које су вадиле природни гас у економској зони Кипра. Међутим, одлука о овом питању још увек није донета, јер Европска унија не жели да створи жариште напетости.

Због тога Кипар није подржао увођење санкција Минску и оне не могу да буду усвојене, јер је за то потребна сагласност свих 27 земаља савеза. Европска комисија одбила је да коментарише преговоре по овом питању.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

После тога су бројне државе Европске уније најавиле увођење санкција белоруским званичницима одговорним за разбијање мирних протеста уз помоћ силе. Литванија, Летонија и Естонија забраниле су улазак 30 држављана Белорусије на њихову територију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала