Код Аранђеловца пронађена средњовековна црква већа од Грачанице /видео, фото/

© Sputnik / Маријана КолаковићКрст на Цркви Ружици у Београду
Крст на Цркви Ружици у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У срцу Шумадије археолози су пронашли монументалну грађевину већу чак и од Грачанице, за коју се претпоставља да је средњовековна црква и да припада Немањићима.

Археолози су пронашли ову монументалну грађевину на налазишту Дворине, код Аранђеловца, трагајући за остацима куће последњег српског деспота Павла Бакића.

На том мјесту је пронађен тесаник са остацима фрескосликарства, тако да је археолозима било јасно да се ту налази црква, преноси Б92.

„Ради се о средњовековној цркви која је дугачка 27, а широка 14 метара, украшена живописом великих мајстора, што је чини једном од највећих у том добу, али је невероватно да за њу нема никакав писани траг“, рекао је за локалну новинску агенцију РИНА кустос Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић.

Задужбина оваквих димензија, каже он, могла је бити само владарска, па се за сада претпоставља да припада Немањићима и да ју је средином 14. века подигао цар Душан у доба највећег процвата своје владавине.

Изграђена је, навео је Миливојевић, у српско-византијском стилу, али њено постојање и даље је обавијено велом тајне, а на основу неких пронађених остатака сматра се да је управо у овој цркви било седиште Београдске епископије у 14. веку.

Према његовим речима, црква има припрату која је заједно зидана са бродом који је осликан, док припрата није.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

#dvorine#venčac #nemanjici #dusansilni#stefandečanski#hram#crkva#14vek#Aрхеолошка ископавања на Дворинама недалеко од Аранђеловца потврдила су невероватна открића. Монументална средњовековна црква на Венчацу, коју су археолози почели да истражују 2016. године, била је већа од Грачанице, а подигао ју је засигурно неко од најмоћнијих Немањића. „Храм на Дворинама је владарска задужбина, без икакве сумње. Био је дуг 27 метара и широк 14 метара, односно већи од Грачанице. Црква је подигнута почетком или средином 14. века, јер је зидана у српско-византијском стилу који се користи од времена краља Милутина и траје до краја династије Немањића. Ктитори би могли да буду и Стефан Дечански и Душан Силни, а даља ископавања омогућиће прецизније датовање. Највећа мистерија грандиозног храма јесте разлог због кога је подигнут овако далеко на северу, близу немирне границе с Угарском”, каже историчар и археолог Владан Миливојевић. Овим открићем побијена је теорија да Немањићи нису имали задужбине у Шумадији. Archaeological excavations on the site Dvorine, in the vicinity of the town of Aranđelovac, confirmed the amazing discoveries. The archaeologists began the research of the monumental medieval church on Mount Venčac in 2016, and until the present day they discovered that it was larger than the church of the Gračanica Monastery, and it is most certainly an endowment of one of the most powerful members of the Nemanjić dynasty. "The church in Dvorine the a royal endowment, without any doubt. It was 27 meters long and 14 meters wide, even larger than Gračanica. The church was built in the early to mid-14th century, as it was built in the Serbian-Byzantine style, which has been used since the time of King Milutin and lasted until the end of the Nemanjić dynasty. Possible patrons could be kings Stefan of Dečani and Stefan Dušan, and further excavations will enable more precise dating. The greatest mystery of the grandiose church is the reason why it was built this far north, near the restive border with Hungary", said historian and archaeologist Vladan Milivojević. This discovery disproved the theory that the members of the Nemanjić family had no endowments in the Šumadija region.

Објава коју дели ИванРадовић🇷🇸🇷🇸hunting☦️✝️ (@ivanhunter81) дана

„Зато се претпоставља да се нешто у међувремену догодило, можда чак и смрт цара Душана, која битно мења историју, али и даљу будућност ове цркве. Током истраживања овдје смо пронашли велики број фрагмената фресака које се сада налазе у музеју, а најбољи и најкрупнији комади су конзервирани“, каже Миливојевић.

Он оцењује да постоји много непознаница које ће се открити будућим истраживањима.

„Откривени су масивни надгробни споменици који сведоче да је изузетно богато становништво овде живело током средњег века, а на нама је да откријемо ко је све тада насељавао ово подручје“, додао је Миливојевић.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала