Русија: Понашање Немачке у случају Наваљног подсећа на инцидент у Солзберију и пад авиона МХ17

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаРуски блогер Алексеј Наваљни
Руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка не одговара на захтеве Русије у ситуацији са Алексејом Наваљним, али истовремено тражи истрагу, што подсећа на инциденте у Солзберију и лет МХ17, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Када званични представник Немачке саопшти да је захтев Генералног тужилаштва Русије предат независним правним органима и због тога немачка влада ништа не може да учини поводом тога, али истовремено захтева од нас да спроведемо истрагу, то подсећа на преседане који су створиле наше западне колеге након тровања у Солзберију, када је све било тајно“, рекао је Лавров.

Он је подсетио да руска страна и даље нема никаквих информација, између осталог, и о томе где се налазе руски држављани Сергеј и Јулија Скрипаљ.

„Такође се понавља прича са трагедијом малезијског 'боинга' 2014. године изнад Украјине, када нас је холандска страна редовно оптуживала да одбијамо сарадњу као одговор на многобројне напоре наших званичних структура да пруже информације које смо имали, упркос нашим бројним предлозима да се анализирају све чињенице, без изузетка. Ако сада иста логика преовлада код наших западних колега, пре свега немачких, али и америчких, то ће само бити потврда да се они постављају изнад закона“, објаснио је руски министар.

Коментаришући изјаве америчке стране о умешаности руских званичника у ситуацију са Наваљним, Лавров је рекао да су те оптужбе неосноване и да је руска страна навикла на то.

Раније је амерички државни секретар Мике Помпео у интервјуу објављеном на сајту Стејт департмента, изјавио да када људи „виде покушај тровања дисидента, схватају да постоји значајна вероватноћа да је то дошло од високих руских званичника“.

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Случај Скрипаљ

Почетком марта 2018. године у Солсберију су отровани бивши сарадник ГРУ Сергеј Скрипаљ, који је у Русији осуђен због велеиздаје и његова кћерка Јулија. Лондон је за напад оптужио Москву.

Русија је у више наврата предлагала покретање заједничке истраге, али је Велика Британија игнорисала ту иницијативу.

Пад авиона МХ17

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Раније је ова Међународна истражна група представила прелиминарне резултате истраге о паду авиона на лету МХ17 на истоку Украјине. Група тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен ракетним системом „Бук“, који припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Истражна група сматра да је „Бук“ довезен из Русије, а затим враћен. Москва категорички негира те оптужбе.

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала