Руски теретни дрон постаје спасилац у пожарима

© Фото : © Screenshot: BraeronТеретна беспилотна летелица "Браерон"
Теретна беспилотна летелица Браерон - Sputnik Србија
Пратите нас
Тешка беспилотна летелица са вертикалним полетањем „Браерон“, који је првобитно позициониран као дрон за транспорт робе, може се користити за спасавање људи у зонама шумских пожара, изјавио је творац ове беспилотне летелице Дмитриј Арсентјев.

„Наш производ је недавно доказао да је способан да се спусти до висине дрвећа, лебди и стабилно држи товар тежине до 200 килограма. У блиској будућности то ће фактички омогућити спасавање људи из шума током пожара или ако се, рецимо, изгубе. Ово је за сада први руски дрон способан за такве операције. Сада смо почели да разговарамо са представницима Министарства за ванредне ситуације о могућој сарадњи у области гашења пожара“, објаснио је он за Спутњик.

Арсентјев је прецизирао да ће овај дрон убудуће бити опремљен покретним механизмом, уз помоћ којег ће људи моћи да се извлаче из запаљених шума без слетања.

A post shared by BRAERON (@braerondrone) on

Према његовим речима, ова беспилотна летелица моћи ће да евакуише једну одраслу особу на безбедно место на удаљености до 40 километара. Творац летеллице је нагласио да, за разлику од хеликоптера који се користе током спасилачких акција из зона дима, дрон не захтева непосредно присуство човека у зони ванредних ситуација. Стога ће употреба „Браерона“ помоћи да се избегну потенцијалне претње по живот пилота спасилачких служби.

„У ванредним ситуацијама, дрон је ефикасније средство од традиционалних средстава за спасавање. Упркос релативно великих димензија, полетање не захтева посебне услове – није му потребна писта, а за слетање је потребна само мала површина. Осим тога, због посебне конструкције, дрон може да се постави безбедно и прецизно, грешка износи само 30 центиметара. Ово је важно када је реч о спасавању људских живота“, нагласио је он.

View this post on Instagram

Еще недавно дроны казались машинами из фантастических фильмов. Сегодня они решают множество задач: транспортируют грузы, орошают поля, тушат пожары. Мы решили пофантазировать, каким может быть будущее промышленных дронов. 2030 год. Сегодня утром я понял, что мне срочно нужна машина, а она осталась в Лондоне во время последней командировки. К счастью, в современном мире есть решение — сервис быстрого заказа беспилотника. Уже через несколько часов моя машина примчится на парковку на крыльях крупного дрона. Возникла мысль: «Дочь на днях рассказывала, что в передаче про дикую природу видела, как бушуют лесные пожары и животные теряют свой дом». А я как раз пытался найти достойный канал благотворительности. Уже оформляю новый заказ, и скоро дроны с надписью BRAERON потушат пожары и спасут десятки или сотни животных. #braeron #будущеедронов

A post shared by BRAERON (@braerondrone) on

Раније је Арсентјев изјавио да ова беспилотна летелица може да се примени за логистику и поштанску доставу у удаљеним деловима земље, за рад на крајњем северу на нафтним пољима, као и за испоруку неопходних намирница и друге робе у удаљена руска села. Са економског гледишта, дрон ће омогућити смањење логистичке марже за више од трећине.  

Према његовим речима, дрон може да пређе растојање до 200 километара на температурама од минус 40 до плус 40 степени Целзијуса, а максимална маса коју може да пренесе износи до 200 килограма. Величина беспилотне летелице „Браерон“ је 5 пута 3 метра. Она ради на моторе са унутрашњим сагоревањем и пуни се бензином са октанским бројем 95. Постављање и загревање беспилотне летелице траје око 60 минута, вертикално полетање не захтева посебне услове за припрему за лет, а за слетање му је потребна само равна површина од 10 са 10 метара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала