Србија остаје истински партнер Русије: Вучић о разговору са Путином

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином и обавестио га о разговорима у Вашингтону и Бриселу. Вучић је истакао да ће Србија штитити принципе војне неутралности и остати истински и коректан партнер Руске Федерације.

Вучић и Путин су разменили мишљења о ситуацији на Балкану и разговарали о актуелним питањима стратешког српско-руског партнерства, укључујући развој дијалога на највишем нивоу, саопштила је прес служба председника Србије.

Двојица председника потврдила су да су Србија и Русија искрени пријатељи, чија је сарадња заснована на међусобном поверењу.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu. Predsednik Vučić i predsednik Putin su ovom prilikom razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou. Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju. Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. "Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije", naglasio je predsednik Vučić. Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Vladimir Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka. Predsednik Vučić i predsednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Вучић је нагласио да је Србија војно неутрална земља, а Путин је поздравио то чврсто опредељење Србије.

„Без обзира на тежину и сложеност своје геополитичке, војно-безбедносне и економске позиције, Србија ће штитити принципе војне неутралности и остаће истински и коректан партнер Руске Федерације“, истакао је Вучић.

Он је Путину изразио захвалност на непромењивој подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и напорима за одржавање мира и стабилности у региону.

Путин је рекао да ће Русија пружати политичку подршку Србији у њеним напорима за очување свог територијалног интегритета и своје спољнополитичке акције координисати са Србијом, а све са циљем заштите међународног јавно-правног поретка.

Такође, Вучић и Путин су истакли да економске везе Србије и Русије константно јачају, али да су могућности за сарадњу у области привреде далеко већи од искоришћених, те има простора за нове заједничке пројекте.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала