Шта вам се може догодити ако не инсталирате „оригиналну“ апликацију на мобилни телефон

© Flickr / Sam AzgorАпликација "Вајбер"-илустрација
Апликација Вајбер-илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
У дигиталној ери, када сваки корисник мобилног телефона употребљава различите апликације, поставља се питање њихове безбедности. Апсолутна препорука је да се оне скидају само са званичних продавница „Гугл стора“ и „Еп стора“, а важно је и пажљиво читање порука које се очитавају на екрану, јер се ништа лоше неће десити уколико то сами не дозволимо.

Ово за Спутњик саветује Радомир Лале Марковић, директор агенције „Таг медиа“ и Уредник емисије „еЈутро“ која се емитује на РТС-у.

Према истраживању објављеном на технолошком порталу „ЗДНет“, од анализираних 1.780 популарних апликација, чак 306 је показало озбиљне криптографске проблеме који могу довести до губитка личних информација или до штете на самом апарату.

Безбедност апликација

„По неким најновијим истраживањима, уочено је да све већи број корисника мобилних телефона има проблем са безбедношћу апликација. Један од могућих разлога због чега је то случај, јесте зато што конкретно Андроид оперативни систем нуди могућност да се на њега инсталирају и апликације које нису скинуте са „Гугл плеј стора“. Као што знамо, Андроид је отворени оперативни систем и он нуди могућност да се на њега и на други начин инсталирају апликације — преко линкова, неких сајтова, неких одређених места на интернету. Али оне не пролазе ту верификацију када причамо о Андроиду коју гарантује ’Гугл‘“, објашњава Марковић.

Безбедне су само оне апликације до којих се долази преко званичних продавница "Гугл плеј стор" код андроида и "Еп стор" код корисника ИОС оперативног система.
Шта вам се може догодити ако не инсталирате „оригиналну“ апликацију на мобилни телефон - Sputnik Србија
Безбедне су само оне апликације до којих се долази преко званичних продавница "Гугл плеј стор" код андроида и "Еп стор" код корисника ИОС оперативног система.

Он додаје да ће у тим случајевима Андроид оперативни систем упозорити корисника да ће инсталирањем апликације са небезбедног места бити изложен могућношћу злоупотребе његових података, односно неовлашћеног приступа његовом уређају.

Претње и ризици

„Прва претња која долази је пре свега да се на неки начин на ваш мобилни телефон инсталира некакав нежењени софтвер или малвер, а у некој другој инстанци и неки вирус. Шта то конкретно значи? Ви на вашем мобилном телефону имате ваше личне и поверљиве податке, често су запамћене и неке шифре за онлајн плаћања, да не говоримо о личним снимцима, порукама и друго. Тако да, у ствари, људи који су на неки начин најизложенији тим претњама преко интернета управо бивају изложени зато што је неко дошао у посед њихових података, било да су то шифре, конкретни подаци са кредитних картица, или некакав садржај којим они могу даље бити уцењивани или да на било који начин њихови подаци буду злоупотребљени“, каже Марковић за Спутњик.

Наш саговорник указује да је због тога веома важно подићи свест код корисника не само рачунара, већ и мобилних телефона, који такође могу бити предмет неких нежељених активности које могу да доведу до губитка личних података и њихове злоупотребе.

© Depositphotos.com / PrykhodovИнсталацијом апликација са небезбедног места корисник може бити изложен злоупотреби његових података, односно неовлашћеног приступа његовом уређају.
Шта вам се може догодити ако не инсталирате „оригиналну“ апликацију на мобилни телефон - Sputnik Србија
Инсталацијом апликација са небезбедног места корисник може бити изложен злоупотреби његових података, односно неовлашћеног приступа његовом уређају.

Користити само званичне продавнице и добро читати поруке

Према Марковићевим речима, досадашња искуства су показала да све велике компаније изузетно воде рачуна о безбедности својих корисника и да оне апликације које су доступне преко „Гугл плеј стора“ редовно пролазе проверу и води се рачуна да те апликације не буду узрочник злоупотреба:

„Али вама се може десити да скинете неку апликацију, па да у оквиру ње имате нека додатна скидања. Људи најчешће кликћу само ’јес, јес, јес‘, иако добијају упозорење да ако даље наставе може доћи до злоупотребе. А пошто је вама битно да рецимо видите неки садржај или играте неку игрицу, па кликнете ’јес‘ и на тај начин у ствари дозвољавате да вам се кроз апликацију, али не директно кроз програм саме апликације него кроз неку могућност, нешто инсталира.“

Он то илуструје питањем у оквиру апликације: „Да ли дозвољавате да апликација користи вашу камеру, ваше контакте и податке“. Корисници најчешће такве ствари дозволе, зато што, како каже, не читају те поруке или немају свест шта треба, а шта не треба да кликну и на тај начин сами себи стварају могућност да им буду инсталирани нежељени софтвери и угрозе им се подаци.

„Апсолутно, оно што је главна препорука, јесте да се користе само званичне продавнице са којих ће се инсталирати апликације и да се врло пажљиво читају поруке које су исписане на екрану. Јер пазите, они су врло вешти, написаће: ’Еј пази, вирус ти је у Вајберу, брзо кликни овде да дозволиш да ти се очисти вирус‘. То је врло нелогично, а порука чак и визуелно изгледа аутентично и то је најчешћи начин како се људи преваре да дозволе нешто што им није корисно. Зато је јако важно да људи који можда немају искуства, старији корисници или људи који нису толико информатички писмени, да чак и не кликћу ништа док се не консултују са неким у кога имају поверења“, саветује Марковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала