Велики успех српског артиљеријског оруђа: НОРА блиста на три континента /фото, видео/

© Фото : Jovo Mamula/Министарство одбранеСамоходна топ-хаубица 155 мм НОРА-Б52 М15 - понос домаће одбрамбене индустрије
Самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА-Б52 М15 - понос домаће одбрамбене индустрије - Sputnik Србија
Пратите нас
Самоходна топ-хаубица НОРА-Б52 М15 један је од најбоље продаваних сложених борбених система домаће одбрамбене индустрије, саопштило је Министарство одбране. Тај пројекат је доказ способности домаћег војноиндустријског комплекса и инвентивности наших војних инжињера, кажу у том министарству.

То је већ пета генерација хаубице НОРА у којој су имплементирана сва нова сазнања и технологије и која се дуги низ година показала врло успешно на три континента.

Самоходну топ-хаубицу 155 мм НОРА-Б52 М15 производи Југоимпорт СДПР, а у наоружање Војске Србије тај сложени борбени систем уведен је почетком 2019. године.

Основна намена самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА-Б52 М15 је ватрена подршка сопственим јединицама остваривањем снажне, изненадне и брзе ватре по циљевима на великим даљинама.

 

 

Са припадајућим борбеним комплетом муниције НОРА је намењена за уништавање и неутралисање живе силе, ватрених средстава, снага ваздушних десаната, командних места, центара везе, складишта, аеродрома, позадинских база и других циљева распоређених у дубини непријатељске територије.

Овим системом ефикасно се могу неутралисати артиљеријска оруђа, минобацачи, оклопна борбена возила, возила специјалне намене, срушити жичане и друге препреке пољског типа и направити пролази у минским пољима.

Порекло пројекта НОРА-Б52 сеже у осамдесете године прошлог века, када је у Војнотехничком институту зачета идеја да се далекометна топ-хаубица постави на шасију теренског возила конфигурације 8x8.

Од тада па до данас генерације изванредних инжињера радиле су на овом пројекту и достигле да НОРА буде оваква каквом је видимо сада.

Самоходно оруђе НОРА-Б52 М15, у односу на топ-хаубицу 152 мм М84, поседује бројна унапређења.

Сама концепција решења самоходног оруђа и габаритне димензије обезбеђују побољшану мобилност и већи домет оруђа који износи 41 км, док код топ-хаубице 152 мм М84 домет износи 24 км.

© Фото : Jovo Mamula/Министарство одбранеСамоходна топ-хаубица 155 мм НОРА-Б52 М15
Велики успех српског артиљеријског оруђа: НОРА блиста на три континента /фото, видео/ - Sputnik Србија
Самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА-Б52 М15
Систем за управљање ватром, систем везе између чланова послуге, могућност аутоматског пуњења оруђа и усмеравања помоћу ГПС позиционирања, испаљивање више пројектила из истог оруђа са различитим елевацијама и пуњењима тако да пројектили падну у исто време на циљ, уграђени бацачи димних кутија, само су неке компоненте које топ-хаубица 152 мм М84 не поседује, за разлику од модернизованог оруђа НОРА-Б52 М15.

Такође, НОРА има побољшану оклопну заштиту целокупне послуге док топ-хаубица 152 мм М84 има само штитове за нишанџију и помоћника нишанџије.

Основно наоружање самоходног оруђа НОРА-Б52 М15 је топ 155 мм, уграђен у куполу (делимично оклопљен) на модификовану основу теренског аутомобила, а помоћно наоружање је митраљез 12,7 мм са турелом.

Допунско наоружање представљају бацачи димних кутија - две групе по два бацача 82 мм уграђене на предњи део кабине возила, а од наоружање за обуку користи се спрегнути топ 20 мм М55.

Самоходно оруђе НОРА-Б52 може да се креће по свим врстама терена, у свим климатским условима и дању и ноћу, а њену посаду чини пет чланова: командир, нишанџија, возач и два послужиоца.

Највећа брзина кретања по равном асфалтном путу износи око 80 км/х, по равном макадамском путу око 40 км/х, савлађује ров ширине око 1600 мм, уздужни нагиб 50 одсто и попречни нагиб 20 одсто.

Аутономија кретања по равном путу је до 500 км, дубина воденог газа 1 м, висина вертикалне препреке 0,50 м, минимални радиус окрета око 16,6 м и са оштећеним пнеуматицима може прећи пут до 50 км.

 

© Фото : Darimir Banda/Министарство одбранеСамоходна топ-хаубица НОРА постигла успех на три континента
Велики успех српског артиљеријског оруђа: НОРА блиста на три континента /фото, видео/ - Sputnik Србија
Самоходна топ-хаубица НОРА постигла успех на три континента
Увођење у наоружање самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА-52 М15 значајно је због постизања већег домета, веће проходности и брзине превођења оруђа из маршевског у борбени положај и обрнуто, што директно утиче на брзину поседања и напуштања ватреног положаја.

Такође, оруђе је опремљено најсавременијим радио-уређајима и системом за управљање ватром (СУВ) са могућношћу ГПС позиционирања, што омогућава усмеравање оруђа у основни правац и давање елемената за само неколико секунди.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала