Кон: Вакцина против короне за масовно коришћење тек следеће године

CC0 / Pexels / Вакцина против болести ковид 19 — илустрација
Вакцина против болести ковид 19 — илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон каже да вакцина против ковида 19 може да буде у масовном коришћењу тек следеће године.

„Потребна је правовременост, а пре децембра је скоро немогуће очекивати вакцину. Није немогуће да се појави у малој количини за тестирање, али да буде у масовном коришћењу, може тек следеће године и тако се треба припремати. То не значи да не желимо да буде што пре, али мора да буде безбедно“, рекао је Кон на прес конференцији Кризног штаба.

Вакцина - Sputnik Србија
Лончар: Нису испуњени услови за тестирање кинеске вакцине у Србији

По питању обуставе поступка тестирања вакцине „АстраЗенеке“, Кон каже да су то неки потпуно уобичајени поступци, који су сада под огромном лупом јавности, али да њега лично то не онеспокојава, већ види врло велику приврженост томе да се нађе искључиво безбедна вакцина.

„То је нешто што се иначе дешава код испитивања вакцине, као што је обустава вакцине ‘АстраЗенеке’, због једног случаја који сада треба да се истражи, да ли је на било који начин повезан са вакцинацијом, осим што временски јесте несумњиво“, додао је Кон, преноси Танјуг.

По питању кинеске вакцине, рекао је да је питање начина на који ћемо надаље бити информисани о томе, те да не би било лоше да Кризни штаб буде упознат са током разговора, а поготово Агенција за лекове и медицинска средства, која је регулаторно тело и најмеродавнија за одобрење и безбедност било које вакцине, лекова и других медицинских средстава.

Основну и најзначајнију улогу у свему томе имаће Агенција за лекове, додао је Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала