Крах разговора Европске уније и Лондона

CC0 / / Брегзит
Брегзит - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија затражила је од Велике Британије да одустане од нацрта закона којим се поништавају резултати четворогодишњих преговора о Брегзиту, али је британска влада премијера Бориса Џонсона то одбила.

Европска комисија саопштила је да почиње припреме за нерегулисан излазак Велике Британије из ЕУ, оценивши да ће Лондон „изузетно озбиљно прекршити“ прошлогодишњи споразум ако усвоји предложени владин закон.

После хитних разговора потпредседника Комисије Мароша Шефчовича и британског преговарача о Брегзиту Мајкла Гова, у четвртак у Лондону, ЕУ је саопштила да предлог британског закона „озбиљно подрива поверење“ и да Лондон сада мора да предузме кораке да би га повратио.

Гов, један од најважнијих Џонсонових министара, изјавио је да одбија захтев ЕУ да повуче нацрт закона.

„Рекао сам потпредседнику Шефчовичу да ми не можемо и нећемо да то учинимо“, поручио је Гов.

Званичници и дипломате ЕУ наводе да ће блок предузети правне акције против Лондона, али, како наводи Ројтерс, оне вероватно неће бити предузети пре краја године, када истиче крајњи рок за потпуни излазак Британије из Уније после прелазног периода.

Британска влада саопштила је да је привржена споразуму са ЕУ и да је циљ предложеног закона само да се разјасне неке нејасноће. Његов главни циљ је да се очува мировни споразум о Северној Ирској из 1998. којим су окончане деценије насиља.

Светски финансијски центар - Sputnik Србија
Велика игра берзи: Лондонски Сити је кључ преговора Британије и ЕУ о „брегзиту“

Француски министар иностраних послова Жан-Ив ле Дријан рекао је свом британском колеги Доминику Рабу да је кршење споразума о повлачењу Велике Британије за ЕУ неприхватљиво.

Лидери ЕУ поручили су да би нерегулисан раскид односа с Великом Британијом изазвао хаос у ланцима снабдевања широм Европе и на светским финансијским тржиштима.

Главни преговарач ЕУ Мишел Барније, који је у Лондону имао одвојене разговоре од Шефчовича, критиковао је британски приступ преговорима и указао да и даље постоје велике разлике.

„Уједињено Краљевство није се на истоветан начин ангажовало на основу принципа и интереса ЕУ“, рекао је Барније.

Он је додао да ЕУ појачано ради како би била спремна на све сценарије 1. јануара 2021, када истиче рок за коначни излазак Британије, укључујући и онај да до разлаза дође без споразума.

Без трговинског споразума, биће доведено у питање хиљаду милијарди долара колико износи размена између Велике Британије и осталих земаља ЕУ, уз кризу изазвану пандемијом вируса корона.

Како наводи Ројтерс, Британија удара у најосетљивију тачку ЕУ — страх да после Брегзита она може постати нерегулисани трговински конкурент са приступом тржиштима ЕУ уз селективну државну помоћ.

Последњи спор односи се на правила за Северну Ирску, која дели границу са чланицом ЕУ Републиком Ирском, а која остаје и царинском режиму Уније, што сада Британије жели да промени, уз отворено признање да је спремна да прекрши међународно право, преноси Танјуг.

Британија је поново саопштила да ништа не може да спречи слободан проток роба између Северне Ирске и остатка Уједињеног Краљевства, што потврђује предложени предлог спорног закона.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала