Могу ли регионални избори прекројити политичку мапу Италије

Пратите насTelegramOdyssey
Италијанске политичке партије имају још мало времена да освоје наклоност бирача на регионалним изборима који се одржавају 20. и 21. септембра. Неизвесност исхода избора повећава и чињеница да су они, уместо у априлу за када су били планирани, услед пандемије померени за јесен, а главно питање је — могу ли прекројити политичку мапу Италије?

Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду верује да се на предстојећим изборима очекује наставак тренда који траје већ неколико година, а према коме би, како наводи, десни центар требало да осваја све већи број региона.

Да ли ће регионални избори прекројити италијанску политику

„Постоје велике шансе да опозиција победи у четири региона. Видимо да лидер ’Лиге‘ Матео Салвини по први пут најављује изненађење у Тоскани, где су већ 50 година на власти комунисти, социјалисти, а сада и њихови наследници Демократска партија. Мислим да су ипак највеће шансе да дође до промене у региону Марке, где такође левица влада више од педесет година“, оцењује Јанковић.

Међутим, како напомиње, освајање појединих региона од стране опозиције мало шта може променити у актуелној италијанској политици.

„Верујем да ће било каква, макар и минимална победа владајућих странака у Италији, Демократске партије и Покрета пет звезда, бити искоришћена као нека врста потврде подршке народа, оправданости њихове политике и останка на власти. Са освојеним макар и једним регионом владајуће странке ће послати поруку да није дошло ни до каквих драстичних промена и да је влада и даље сигурна. Једноставно, политика ове владе на међународном плану је безусловна сарадња са Немачком, са једне, и Сједињеним Америчким Државама са друге стране. На економском пољу, на пример, све више великих америчких хеџ-фондова улази на италијанско тржиште, у области инфраструктуре, како оне класичне, путне, тако сада и интернет инфраструктуре. Тако да владајућа коалиција има подршку ван земље и ниједан лош резултат на локалу их неће омести“, категоричан је Јанковић.

На питање да ли су неутемељене оцене појединих медија да би исход регионалних избора могао дестабилизовати актуелну власт у Италији, саговорник Спутњика каже да ће владајућа коалиција неминовно изгубити власт на парламентарним изборима.

„Међутим, кризу владе не очекујем на овим регионалним изборима, осим ако не изгубе у свих седам региона. То би евентуално могло да доведе до превремених избора, али је тако нешто заиста мало вероватно“, сматра Јанковић.

Тоскана тврд орах

Избори ће бити одржани у регионима Долина Аосте, Кампанија, Лигурија, Марке, Апулија, Тоскана и Венето, а гласање крајем септембра показаће какав став су бирачи заузели према понашању политичара током пандемије и карантина у Италији.

Тако је, на пример, председник регије Венето Лука Заја из „Лиге“ добио на популарности због одличне кампање заштите од короне, док је његов колега из региона Кампанија Винћенцо де Лука из Демократске странке постао „социолошки феномен“ захваљујући свом саркастичном, театралном и провокативном ставу и начину на који се током пандемије обраћао грађанима региона којим управља.

Коментаришући ситуацију у Тоскани и покушаје десно оријентисане опозиције да освоји већину гласова у том традиционално најлибералнијем италијанском региону, Јанковић каже да је реч о врло специфичној регији, где упркос Салвинијевим најавама тешко да може доћи до неких промена.

„Тоскана је својевремено била прва држава у којој је укинута смртна казна и она има дугу традицију такозване прогресивне политике. Десни центар јесте успео да у приличној мери повећа популарност противећи се великом броју миграната и политици која је довела до делимичне економске девастације Италије, али је питање колико ће тај њихов курс донети гласова у Тоскани. Чињеница је да је ситуација тамо неизвеснија него раније, али мислим да власт има шансе да сачува тај регион.“

Референдум о броју посланика

Регионални избори праћени су и референдумом о смањењу броја чланова парламента, што је предизборно обећање које је Покрет пет звезда дао својим бирачима на претходним изборима. Слободан Јанковић верује да је то врло важно питање, али и једна велика манипулација.

„Мислим да иза тога стоји намера да се смањи могућност да народ контролише своје представнике, као и да се смањи моћ народа да промени политику. Наиме, што више посланика имате, то је представљеност оних који гласају већа, док смањење броја посланика неће значајно побољшати финансије државе. Да ли ће смањење броја посланика за, на пример, двеста нешто драстично променити у економији попут италијанске? Неће, али је то лепа прича за масе како ће се на тај начин остварити ко зна какве уштеде“, закључује Слободан Јанковић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала