Опасне радње: Откривена нова метода прања новца

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаБиткоин
Биткоин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ексклузивно рударење криптовалута начин је да се избегну промењиве трансакцијске накнаде, али, како открива нова анализа, и за могуће прање новца или избегавање плаћања пореза.

Откако постоје, криптовалуте се у широј јавности повезују с криминалом и мутним токовима новца јер, између осталог, трговање њима гарантује већу анонимност него код класичних валута.

Биткоин и друге криптовалуте имају примарно легитимну сврху, али не постоји оно што злонамерни не би успели или барем покушали, да искористе и на илегалан начин. Осим анонимних трансакција криптовалутама, недавно су научници са универзитета у Хамбургу и тамошњег Блокчејн Рисирч Лаба описали до сада неистражену методу прања новца која се, можда, догађа и путем биткоина, пише Буг.хр.

У средишту шеме - екслузивно рударање

У средишту ове шеме је процес ексклузивног рударења криптовалута, појаве која није уобичајена нити предвиђена, али је протоколи по којима биткоин функционише допуштају.

Ексклузивно рударење јавља се када су рудар, односно група рудара криптовалута, у дослуху са оним ко жели да обави неку трансакцију. Уместо да се та трансакција на блокчејн запише и верификује од стране независних, насумично одабраних рудара, она се верификује само код одабраног крипторудара.

То омогућава да се, договором између две стране, договори цена те трансакције, уместо да она буде одређена аутоматски. Ово отвара могућност великим играчима да пронађу рударе који би им ексклузивно верификовали трансакције, те тако избегну променљиве накнаде. Рударима то пак може гарантовати више и стабилније приходе, како ће награде за рударење падати.

Опасне радње

Међутим, истраживачи који су анализирали ову појаву кажу и како она дозвољава и значајно опасније радње. Тако, на пример, трговац биткоином (односно неко ко жели да опере новац) може њиме одрадити трансакцију у договору са рударом, а овај му потом испоставља изузетно висок рачун за њено спровођење.

Рудар потом тај апсурдно велик „трошак“ наплати путем биткоина и прикаже своју зараду као легитиман приход од рударења. Потом такав „чист“ новац претвори у фиат валуту, те га у готовини врати налогодавцу – траг новца је сакривен, наизглед је све легално и записано на блокчејну, а заправо се ради о криминалу.

Истраживачи кажу да ову сигурносну рупу није лако закрпити са техничке стране. Исто тако, кажу како за сада нема доказа да се неко послужио сличним механизмом за прање новца, примарно из разлога што је ексклузивно рударење технолошки прилично захтевно извести.

Ипак, то не значи да неко већ неће покушати, па експерти предлажу израду алата за праћење оваквих активности и разлучивање оних легалних од потенцијално илегалних.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала