Трампова изјава о „супероружју“ – одговор на снагу Русије

© Фото : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanНацрт америчке хиперсоничне ракете
Нацрт америчке хиперсоничне ракете - Sputnik Србија
Пратите нас
Трампову тврдњу да САД има наоружање које немају Русија и Кина треба схватити озбиљно, јер је план развоја наоружања САД транспарентан. Руси су симболички противник, простор у коме ће САД морати да се бори за своје позиције је Јужно кинеско море, па треба очекивати развој технологије која ће им то омогућити, каже војни аналитичар Александар Радић.

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да ни Русија ни Кина не поседују наоружање какво има Америка.

„Наше Оружане снаге су јаче него икад. Потрошили смо 2,5 билиона долара на њих у последње 3,5 године. Сада имамо нове ракете које нико нема“, изјавио је амерички председник.

Одговор на снагу Русије

Због сличних изјава које је дао раније, амерички председник је оштро критикован, јер наводно открива војне тајне, међутим војни аналитичар Александар Радић за Спутњик каже да није тајна да Американци покушавају да пронађу решења која би могла ефикасно да парирају модернзацији руског наоружања из тзв. нукеларне тријаде средстава која се користе са мора, копна и ваздуха.

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин надгледа лансирање Авангарда
Трампова изјава о „супероружју“ – одговор на снагу Русије - Sputnik Србија
Владимир Путин надгледа лансирање Авангарда

"Руски председник Владимир Путин ствара референцу јаког човека, између осталог, показујући свом и глобалном јавном мњењу најновије технолошке производе, као што је рецимо "Авангард". Поносан је на чињеницу да је то средство када уђе у земљину атмосферу незаустављиво са било којом технологијом коју можемо да замислимо, док не дође до неке радикалне технолошке револуције. Трампове изјаве су природан одговор на то. Он такође жели да покаже мишиће, да има став, али и жели да направи исто такво средство", каже Радић.

Амерички одговор на руски Искандер

Он додаје да Американци одавно раде на средству хиперсоничних брзина и рачунају да су близу завршетка посла, о чему се и јавно говори, посебно у последњих неколико дана. Најављено је да ће 2023. година бити кључна за представљање новог наоружања, ко год тада буде амерички председник.

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаОперативно-тактички ракетни систем "Искандер М"
Трампова изјава о „супероружју“ – одговор на снагу Русије - Sputnik Србија
Оперативно-тактички ракетни систем "Искандер М"

"Очекују да ће до тада на испитивању имати и прву батерију средства са хиперсоничнм брзинама, оно што ће бити новина је и развој новог ракетног система средње удаљености, зато што у овом тренутку Американце занима простор између 500 и 3700 километара домета. Раније, док је постојао споразум о забрани средстава средњих удаљености између Вашингтона и Москве, то је била табу тема. И једни и други су уништили та средства, а Американци још увек пате за земаљским томахавком, ракетом која се лансира са бродова, из ваздуха", оцењује наш саговорник.

Он додаје да је реално било очекивати амерички одговор на руски Искандер, без обзра на "рушење" Споразума о забрани средстава средње удаљености, јер је још у време Хладног рата постојао план размештања великог броја батерија по Европи, за дејство по циљевима на земљи са самоходних лансера.

"Американци сада желе да што пре дођу до таквог средства и да допуне свој арсенал. Унутар домета који су средњи, имају и поменути томахавк као морнаричко средство и систем вертикалног лансирања који је претња Русима са инсталирањем под параваном базе за противракетну одбрану у Румунији и Пољској. Лансери МК 41 су бродски и универзални, могуће је да се на њих стави ракета која је примарно била намењена за ПВО, али може да прими и томахавк. Она из тих европских база може да досегне врло рентабилне циљеве унутар европског простора Русије", каже Радић.

© Фото : Oscar SosaАмеричка хиперзвучна ракета Ц-ХГБ лансиран 19. марта на острву Куаи на Хавајима.
Трампова изјава о „супероружју“ – одговор на снагу Русије - Sputnik Србија
Америчка хиперзвучна ракета Ц-ХГБ лансиран 19. марта на острву Куаи на Хавајима.

Јужно кинеско море главни изазов за Американце

Радић оцењује да је, иако су Руси традиционални симболички противник Америке, кинеско јачање заправо оно што је најважније за Американце. Они су одавно дефинисали да је простор у коме ће морати да се боре за своје позиције Далеки исток, односно Јужно кинеско море, које покривају конвенционалним средствима.

"Све процене које су Американци направили о могућности да контролишу тај простор су биле песимистичне по њих. Зато би управо ту могли да направе нови технолошки искорак. Иако до сада није била пракса да се толико отворено у пропаганди иде ка Кинезима, Трамп је променио ту слику. Сада Америка отворено говори о новом ракетном средству средње удаљености, а Пентагону је јако важно да добије подршку за развој тог система, јер треба да сузбије кинексу поморску моћ", каже наш саговорник.

Он објашњава да је реч о средству које треба да прецизно, са удаљености до које Американци могу реално да досегну са својим бродовима, уништи кинеске ратне бродове.

© AP Photo / Bullit MarquezАмерички Ф-18 слеће на носач Карл Винсон у Јужном кинеском мору
Трампова изјава о „супероружју“ – одговор на снагу Русије - Sputnik Србија
Амерички Ф-18 слеће на носач Карл Винсон у Јужном кинеском мору
Развијају топ домета хиљаду и по километара

Радић каже да Американци истовремено развијају још један пројекат који такође треба да буде реализован у кључној 2023. години. Најавили су испитивања топа који ће омогућити да се постигне домет од 1500 километара.

"У овом тренутку артиљерија код Американаца је калибра 155 милиметара, омогућава дејства на десетинама километара. Планирају да се модернизацијом артиљерије дође до домета од 65 километара, а сада се прича о 1500 километара. То је до сада била неприкосновена зона дејства ракетног наоружања. То је само део пакета, помињу се и вишецевни лансери ракета, иде се са 300 на 500 километара", каже Радић.

Он додаје да Трампа треба схватити озбиљно, јер за своје изјаве очигледно има технолошки аргумент.

"На бази развоја постојећих, али и потпуно нових средстава чини се да Амеиканци могу да поставе нови технолошки ниво и са Русима опет буду у ситуацији у којој једни другима могу да нанесу ненадокнадиве губитке, без могућности да се друга страна ефикасно одбрани".

Говорећи о развоју наоружања које намају ни Русија ни Кина амерички председник је изјавио да се нада да га САД никада неће морати употребити, али да је америчко нуклеарно оружје у најбољем стању за последњих неколико деценија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала