Запаљен још један Куран у Шведској

© AFP 2023 / ABBAS MOMANIЗапаљен примерак Курана
Запаљен примерак Курана - Sputnik Србија
Пратите нас
Присталице крајње десничарске данске партије, познате по антимигрантским ставовима, запалиле су у Шведској још један примерак Курана.

То се одиграло само две недеље након што су због паљења Курана у Малмеу, на југу земље, избили нереди и сукоби са полицијом.

Присталице данске партије „Чврст став“, чији је оснивач Расмус Палудан, запалиле су Куран у Стокхолму.

Та партија, која се противи „исламизацији земље“, раније је најавила да ће и даље палити примерке Курана, сматрајући тај чин „слављењем слободе говора“.

Палудан је, такође, најавио пет протеста у „исламизованим предграђима“ Стокхолма и рекао да ће лично у суботу запалити Куран „заједно са сланином“.

Његове присталице, међутим, нису чекале суботу.

Палуданова странка је у објави на Фејсбуку ислам назвала „злом и примитивном“ вером којој „нема места у цивилизованом друштву“.

Куран је запаљен у четвртак у јутарњим сатима, објавио је лист „Афтонбладет“, додајући да та „акција“ није привукла велику пажњу, као пре две недеље у Малмеу.

„Исламизација Шведске представља директну и озбиљну претњу по безбедност и срећу народа како Данске тако и Шведске. Никада то нећемо прихватити без отпора“, написао је Палудан на Фејсбуку.

Полиција је, поводом паљења Курана у Стокхолму, покренула истрагу и трага за возилом са данским регистарским ознакама.

За сада, нико није ухапшен.

Палудану је, иначе, због нереда у Малмеу, забрањен улазак у Шведску на две године, иако он тврди да је шведски држављанин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала