Бели медведи стали на пут руској експедицији на Арктику

© Sputnik / Ramil SitdikovАрхипелаг Нова Земља
Архипелаг Нова Земља - Sputnik Србија
Пратите нас
Експедиција у којој учествују Северна флота, Руско географско друштво и национални парк „Руска Арктика“ открила је на архипелагу Нова Земља нов мореуз, саопштила је прес-служба флоте. У истраживању су им проблем правили и бели медведи.

„На архипелагу Нова Земља експедиција је обишла острва морским тегљачем МБ-12 и стигли су до коначне тачке маршруте – Белушја Губа. Откривена су острва која су некада била део полуострва Жерди и нов мореуз. Нови географски објекти су уцртани у карте, убележени у GPS систем, измерени и фотографисани “, наводи се у саопштењу Северне флоте.

На рад експедиције су доста утицали природа и време.

„Последњих неколико дана је била густа магла, која је смањивала видљивост до неколико метара. Неколико искрцавања је било отказано и због великог броја белих медведа“, истиче се у саопштењу.

Пронађена је рибарска колиба из совјетског периода на рту Ломоносов. Око колибе су пронађени предмети за домаћинство, шкољке и кости животиња. Нова налазишта су откривена и на острву Пахтус: две колибе, магацин, сауна и четири гроба. На обали су пронађена два сидра, предмети за домаћинство и занатски предмети.

У периоду првих истраживања Нове Земље на обалама мореуза Маточкин, експедиција је пронашла напрсни крст и украсе из 18.века. Историјски предмети ће бити предати Музеју Арктика и Антарктика у Санкт Петербургу.

© Sputnik / Вера Костамо / Уђи у базу фотографијаБели медвед
Бели медведи стали на пут руској експедицији на Арктику  - Sputnik Србија
Бели медвед

Заједничка експедиција Северне флоте и Руског географског друштва на арктичком архипелагу је почела 05. августа и трајаће до октобра. Један део експедиције истражује острва Северног архипелага Нове Земље на морским тегљачима МБ-12, док се други део налази у подручју полуострва Тајмир на ледоломцу „Иља Муромец“.

Ово је већ трећа заједничка експедиција. Она је посвећена прослави 75 година од победе у Другом светском рату и 175 година од оснивања Руског географског друштва, једног од најстаријих активних друштава на свету. Претходна експедиција је била 2019. године на Земљи Фрање Јосифа, а годину дана раније на Новој Земљи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала