Мирјана Карановић: Поносна сам на 40 година глумачког рада /видео, фото/

© Sputnik / Дејан СимићГлумици Мирјани Карановић уручено фестивалско признање „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији
Глумици Мирјани Карановић уручено фестивалско признање „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији - Sputnik Србија
Пратите нас
Глумица Мирјана Карановић отворила је вечерас у биоскопу "Еуросинема" у Суботици 27. Фестивал европског филма. Великој глумици уручено је овогодишње фестивалско признање "Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији.

„Поносна сам на 40 година бављења овим дивним послом, у који сам се заљубила још као дете“, рекла је Карановићева, истакавши да јој је прва улога у филму „Петријин венац“ поставила глумачки стандард, којем се труди да остане доследна и данас.

Она је додала да је посебно поносна на то што дели име с две велике глумице које су јој увек биле узори - Миром Бањац и Миром Ступицом.

Директор фестивала Радослав Зеленовић рекао је да је Мирјана Карановић много дала филмској уметности, не само као глумица, него и као педагог и редитељ.

© Sputnik / Дејан СимићДиректор Фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић и добитница фестивалског признања, глумица Мирјана Карановић
Мирјана Карановић: Поносна сам на 40 година глумачког рада /видео, фото/ - Sputnik Србија
Директор Фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић и добитница фестивалског признања, глумица Мирјана Карановић

За свега пет година, на својим глумачким почецима, Карановићева је радила с највећим редитељима, попут Срђана Карановића, Горана Марковића, Емира Кустурице, и освојила најпрестижнија филмска признања, подсетио је Зеленовић, напомињући да је висок глумачки квалитет и домет задржала до данас.

Ове године отварање фестивала протекло је у скромнијем издању, због мера против епидемије вируса корона, због чега међу гостима нема филмских стваралаца из иностранства, а број посетилаца у биоскопу је ограничен. Филмови из главног такмичарског програма приказују се у биоскопу Отвореног универзитета у Суботици, уместо на Летњој позорници на Палићу.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић рекао је да је ова тешка и непредвидива година пореметила сваку људску делатност, па тако и уметност и културу. Он је, ипак, рекао да је поносан на то што је Палићки филмски фестивал одолео притиску и успео да се одржи, а посебно се поклонио редитељу Дарку Бајићу и екипи филма „Име народа“, чија премијера отвара фестивал.

© Sputnik / Дејан СимићРежисер Дарко Бајић на Фестивалу европског филма Палић
Мирјана Карановић: Поносна сам на 40 година глумачког рада /видео, фото/ - Sputnik Србија
Режисер Дарко Бајић на Фестивалу европског филма Палић

Филм „Име народа“ је биографска драма о угледном политичару, адвокату и некадашњем градоначелнику Новог Сада Светозару Милетићу, чији лик тумачи глумац Љубомир Бандовић. У филмској екипи су и Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски и Милутин Мима Караџић. Сценарио је написао Милован Витезовић.

Више од 100 филмова у 15 селекција

Палићки филмски фестивал, који је два пута одлаган због пандемије вируса корона, до 18. септембра ће представити више од 100 европских филмова, у 15 селекција.

За награде Златни и Палићки торањ ове године се, у оквиру Главног такмичарског програма, надмеће 12 европских остварења, међу којима су и филмови познатих европских редитеља, попут Матеа Гаронеа, Ањешке Холанд, Филипа Гарела, Кристијана Пецолда.

© Sputnik / Дејан СимићФестивал европског филма Палић
Мирјана Карановић: Поносна сам на 40 година глумачког рада /видео, фото/ - Sputnik Србија
Фестивал европског филма Палић

У Главном такмичарском програму, који ове године нуди врло разноврсне теме, од љубавних и социјалних, до политичких и ратних, једна од највећих сензација биће контроверзни филм „Наташа“ руског редитеља Иље Хржановског, насталог у оквиру пројекта ДАУ.

На затварању фестивала 18. септембра биће приказан руско-српски филм „Хотел Београд“ Константина Старског, с Милошем Биковићем и Дијаном Пожарском у главним улогама, а домаћа кинематографија биће представљена и филмом „Сутра је још увек јули“ Дејана Влаисављевића Никта, који ће бити приказан у оквиру такмичарске селекције „Паралеле и судари“.

У тој селекцији ове године су доминантне ауторке, а међу њима су украјинске редитељке Кристина Сиволап с филмом „Слушкиња“ и Дарја Онишченко с филмом „Заборављени“, као и словачка редитељка Вјера Чаканиова с филмом „Фрем“.

© Sputnik / Дејан СимићМира Бањац, глумица и председница Савета Фестивала европског филма Палић
Мирјана Карановић: Поносна сам на 40 година глумачког рада /видео, фото/ - Sputnik Србија
Мира Бањац, глумица и председница Савета Фестивала европског филма Палић

Пратећи филмски програми обухватају, поред осталог, селекцију новог мађарског филма и избор из савремене бугарске кинематографије.

У селекцији „Нови европски документарци“ такође ће бити приказано једно домаће остварење, а реч је о филму „Зацели ме“ редитељке Данијеле Штајнфелд, заснованом на интимним сведочењима особа које су преживеле сексуални напад.

Добитницa признања „Александар Лифка" je и мађарска редитељка Илдико Ењеди.

© Sputnik / Дејан СимићПублика на Фестивалу европског филма Палић
Мирјана Карановић: Поносна сам на 40 година глумачког рада /видео, фото/ - Sputnik Србија
Публика на Фестивалу европског филма Палић

Ове године филмови из главне такмичарске селекције неће бити приказивани на палићкој Летњој позорници, због хладнијег времена у септембру, као и могућих падавина. Публика ће стога програм моћи да гледа у биоскопским дворанама на Палићу и у Суботици, које су до сада биле резервисане само за пратеће програме.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала