Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/

© Фотохост-агентство / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ и реку Москву
Поглед на Кремљ и реку Москву - Sputnik Србија
Пратите нас
Многи градови и данас имају тврђаве које су их у прошлости штитиле од непријатеља, а сада су то културно-историјски споменици и музеји. Представљамо вам најлепше тврђаве Белорусије и Русије.

Брестовска тврђава

CC BY-SA 3.0 / Szeder László / Брестовска тврђава, Брест
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Брестовска тврђава, Брест

Најпознатија тврђава у Белорусији налази се у Бресту. Саграђена је 1842. године. Брест-литовски мировни споразум потписале су овде 1918. године Русија, Немачка, Аустро-Угарска, Османска империја и Бугарска. Примирје је имало велики значај за светску историју. Своју праву славу тврђава је стекла током Великог отаџбинског рата, када је 32 дана 1941. године одолевала нападима фашистичке војске.

На зидовима тврђава су пронађени натписи: „Умирем, али се нећу предати. Праштај, Отаџбино“. Још 1939. године тврђава је била нападнута из ваздуха. Тада су Немци бацили 10 бомби и оштетили Бели дворац. Она је 1965. године добила звање тврђава-херој.

Московски Кремљ

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаЗвоник Ивана Великог, Црква Дванаест Апостола, Благовештенски сабор у московском Кремљу
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Звоник Ивана Великог, Црква Дванаест Апостола, Благовештенски сабор у московском Кремљу

Најпознатија тврђава у Русији је Московски Кремљ. Саграђен је крајем 15. века и представља највећу тврђаву у Европи. Прва тврђава на месту Кремља је била изграђена средином 12. века и била је од дрвета. Током владавине кнеза Дмитрија Донског (1366-1368. године) дрвени зидови Кремља су замењени белим каменом, а у 15. веку су обложени циглом.

Сада је Кремљ резиденција председника Русије и једна од знаменитости Москве.

Мирски замак

CC BY-SA 4.0 / Alexxx1979 / Мирски замак, Белорусија
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Мирски замак, Белорусија

На западу Белорусије у Кореличском рејону налази се Мирски замак. Претпоставља се да је изградња започета око 1522. године. Сматра се да замак није саграђен због одбране, већ због престижа. Првобитно је замак припадао породици Иљиничеј, док је последњи власник замка био Сватополк-Мирски. После доласка Совјетске власти у Белорусију 1939. године постао је државно власништво. Комплекс је био сведок многих ратова од руско-пољских 1654-1667. године до Отаџбинског рата 1812. године.

Псковски Кремљ

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПсковски Кремљ и сабор Свете Тројице у Пскову
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Псковски Кремљ и сабор Свете Тројице у Пскову

Почетком 12. века је саграђен Псковски Кремљ, који је током Псковске републике био главни политички и културни центар. Територија Кремља је окружена каменим зидовима и прекривена дрвеним кровом висине 6-8 метара и дебљине 2,5-6 метара. Архитектонски споменик је 2013. године је ушао у групу десет главних симбола Русије.

Линија Стаљина

CC BY-SA 3.0 / JERRYE AND ROY KLOTZ MD / Стаљинова линија музеј, Белорусија
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Стаљинова линија музеј, Белорусија

Најмлађа тврђава са овог списка је Линија Стаљина која је стара само 12 година. Саграђена је као музеј посвећен шездесетогодишњици Победе совјетског народа над нацистима. Назив је добила према одбрамбеном систему из 1930. године на западној граници Совјетског Савеза. Музеј је саградила војска Оружаних снага Републике Белорусије. Данас је ово музеј под отвореним небом.

Казањски Кремљ
© Sputnik / Vladimir AstapkovichКазањски кремљ
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Казањски кремљ

Камена тврђава је у главном граду Татарстана настала у 12. веку. Војска Ивана Грозног је 1552. године освојила Казањ и стара тврђава и џамија су били уништени. Изградња Казањског Кремља, који је сачуван до данашњих дана, је почела 1556. године. Радове су водили градитељи московског храма Василија Блаженог – Јаковљев Постњик и Иван Ширјај. Архитектонски комплекс Казањског Кремља је ушао у списак локалитета светске баштине УНЕСКО.

Лидски замак
CC BY-SA 3.0 / Szeder László / Лидски замак, Белорусија
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Лидски замак, Белорусија

Замак се налази у Гродњенској области у Белорусији, саграђен је 1320. године према жељи литовског кнеза Гедимина. Током Северног рата (1700-1721. године) Швеђани су га два пута рушили. Крајем 19. века, током великог пожара, замак је изгорео и тек је 1982. године обновљен.

Новгородски Детинец

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Уђи у базу фотографијаНовгородски Детинец
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Новгородски Детинец

Најстарија тврђава у Русији се први пут помиње 1044. године. Била је административни и религиозни центар Новгорода. Одавде је Александар Невски кренуо у битку са Швеђанима. Зидови тврђаве су штитили Софијски храм и резиденцију новгородског владике, овде су се писали летописи и преписивале књиге.

Врата Гродњенске тврђаве

Тврђава је настала у 12. веку у Белорусији. У њеном саставу је био комплекс кнежевог замка и средњевековни град. Током Тринаестогодишњег рата су око тврђаве саградили нове зидове. Наредна етапа изградње је била крајем 18. века. До данас су се сачувала само нека врата тврђаве.

Суздаљски Кремљ
© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Уђи у базу фотографијаСуздаљ
Најлепше тврђаве-музеји Русије и Белорусије /фото/ - Sputnik Србија
Суздаљ

У Суздаљу су у 12. веку саградили прве земљане насипе, зидове тврђаве и први градски храм, како би стали на пут непријатељу. Сви дрвени делови тврђаве су изгорели у пожару 1719. године. Суздаљски Кремљ је био политички центар града, био је резиденција кнеза и епископа. До данашњих дана у Суздаљском Кремљу је сачувано неколико цркава и храм .

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала